♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, February 7, 2009

bidadara =22=

Seorang perempuan anggun tinggi lampai menolak pintu kaca kedai bunga itu. dia berdiri tegak. Memerhati sekeliling. Sunglasses bercorak ‘F’ di tepi tangkai ditanggalkan. Dia melangkah sambil membimbit beg tangan bertangkai pendek dilengan.

“Nisrin, macam ada customer laa..” Ija bersuara sambil memanjangkan tengkuk mengintai.

Nisrin bergerak kehadapan kedai. Ada seorang perempuan membelakanginya. Uih.. model mana sesat nih..

“err.. ye cik? Cari apa?”

“hai Nisrin!”

Gulp!! Azira??

“err… hai..” senyum manis. Eceh..

“busy?”

“err.. tak sangat.”

“got free time?”

“kenapa?”

“it won’t take so long. A cup of coffee maybe?”

“err.. ok.”

Nisrin rasa tak tentu arah. Punggung rasa dah panas sungguh dah, walaupun aircond terpasang dekat dalam Delifrance ni. Azira senyum-senyum memandangnya. Tak payah la sengih-sengih camtu kat aku..

“so.. you apa khabar?”

“fine.. Azira?”

“oh. i’m not ok.”

Senyap.

“Nisrin sekarang berkawan dengan Luth kan?”

Nisrin angguk.

“hmm.. you tahu I broke up with him right?”

Angguk lagi.

“ok. I admit. Salah I pada mulanya. Tapi, I sayang dia. I’ve no idea what he told you about me, about us. But seriously, I love him.”

“ok….” Muka blur.

“huh.. I don’t know what kind of relationship between you and Luth.. but I hope..”

“oh! not love. Of course.” Nisrin pantas mencelah.

“sure?”

“yup.”

“I bukan apa.. I rasa susah sangat nak dapat dia kali ni.. I thought he loves you..”

“haha. Takdelah.. kenapa boleh fikir sampai macam tu. We’re friends.”

“thanks Nisrin. And sorry, tanya you macam-macam. I.. I.. erm.. buntu. Luth makin jauh..”

“it takes time to him to recover. Dia terkilan jugak masa putus tu.”

“huh… I tak tahu nak buat apa lagi.. dia tu susah sangat nak pujuk..”

“actually.. I tak tahu nak komen. He’s a good friend. That’s all I know. You know him better. I wanna help, but I don’t know how. Sorry.”

“err.. boleh tak kalau.. err..”

“kalau apa?”

“erm. I tak tahu kalau permintaan I ni melampau.”

“say it.”

“you jauhkan diri dari dia? hmm.. I don’t know it’s work it or not.. but atleast..”

“takpe-takpe. I got the point.”

“so.. you nak tolong I?”

“as you wish.”

“thanks Nisrin.”

“nah.. tara hal la.”

Nisrin melangkah balik ke kedai. Dia tersenyap. Huh.. macam mana pulak aku boleh accept offer Azira tadi.. takpe Nisrin. Kau membantu untuk satu benda yang elok! Kenapa nak sedih, nak terkilan, nak terasa hati.. kan? Kan? Kalau Luth dan Azira back together.. aku patut happy. That’s how friends should be. Kan? Tapi.. kalau secara jujurnya, aku rasa macam.. berat hati. Aku pun tak faham kenapa. Aku kena lupakan Uncle Long. Oh! there’s no Uncle Long anymore. Kena buang nickname tu. Aku kena jauhkan diri dari Luth. Huh.. susah nak buat. Sebab aku dah mula selesa dengan dia. aku boleh bercerita apa aja. Dahlah aku ni susah dapat kawan, tapi bila dapat pulak, tak boleh nak kawan. Apalah malang sangat aku nih..Nisrin! tough-kan diri anda! Demi kebahagiaan Luth dan Azira, aku tak boleh pentingkan diri sendiri. Persoalannya sekarang.. how? Nak avoid kalau dia datang.. macam keji sangat. Buat-buat sibuk.. tak logic. Hmm.. mungkin orang lain boleh tolong. Abang Iz….

**********************************

“assalamualaikum.”

“waalaikumsalam..” Kak Yan menjawab salam.

“Kak Yan, Nisrin ada?”

“kejap ye..”

Nisrin dah nampak Luth datang dari dia masuk lagi. Go Nisrin! You can do it! Haha.. macam pom-pom girl pulak..

“hai Luth!”

Ek? Luth rasa pelik semacam. Luth? Where’s ‘Uncle Long’?

“hai.. sibuk ke?”

“agak la..”

Nananana nananana…

Permualan lagu So What- Pink kedengaran. Nisrin cepat-cepat melangkah ke meja.

“hello? Abang Iz!” Nisrin mengalihkan handphone itu ke bahu sebentar.

“errr.. Luth, sekejap eh?”

Luth Cuma mengangguk. Nisrin berlalu masuk ke bengkel.

“Kak Yan, sejak bila Nisrin ada handphone?” Luth bertanya.

“oh.. Iz bagi! Dah dua hari dah.. asyik bergayut, ber-sms je kerja dia sekarang.. haih.. susah tengok orang bercinta ni!” Kak Yan ketawa kecil.

“erk.. Nisrin.. dengan Iz?”

“Luth tak tahu?”

Geleng.

“Nisrin tak kasi tahu?”

Geleng.

“hehe. Dia segan lah tu agaknya. Kan baru je.. nanti dia bagitahu la tu..”

“err.. sejak bila Kak Yan?”

“erm.. minggu lepas kot.. Kak Yan pun baru je dapat tahu.”

“owh.. Iz selalu datang sini la?”

“erm.. ada la jugak. Selang sehari dia datang sini. Pergi bawak Nisrin makan tengahari. tapi, kalau telefon tu setiap dua jam. Sms pulak, 24 jam!” Kak Yan tergelak lagi. Haish.. Nisrin..Nisrin..

“erk.. Iz tu.. ok ke?”

“eh! Bukan Nisrin kata Luth kerja dengan Iz? Takkan tak kenal?”

“hmm.. kenal gitu la Kak Yan..”

“dia baik la jugak. Kak Yan pun tak pernah lagi tengok Nisrin seronok macam ni.”

“oh iye?”

“aah. Luth tau, siap boleh balas-balas I love you- I love you too lagi! Haha.. biasalah.. budak-budak.. kalau Kak Yan tak lalu dah..”

“hehe.” Luth gelak tawar. Hati aku dah berdarah ni.. tambah lagi Kak Yan.. biar hancur terus..

“eh! Luth nak tunggu Nisrin ke ni? tak payahla.. dia kalau Iz yang telefon, lama lah jawabnya.. boleh tumbuh janggut.. Luth balik lah dulu.. takpun, pergi minum-minum ke..”

That’s it! Tu memang dah sampai limit aku lah tu. Sampai nak tunggu pun tak boleh? Berborak apa berjam-jam?

“takpelah Kak Yan.. saya balik rumah teruslah.. nanti kirim salam Nisrin.” Dengan muka hampa Luth melangkah ke arah pintu.

“jalan baik-baik Luth.. esok datang lah lagi ye?”

“takpelah Kak Yan.. malaslah saya.”

“eh! Kenapa pulak?”

“dah orang taknak layan kita..” perlahan Luth bertutur.

“apa dia? Kak Yan tak dengar..”

“takde apa lah Kak Yan. Saya balik dulu. jangan lupa kirim salam Nisrin.”

Dan pintu itu terus direntap kasar.

Di balik dinding bengkel….
Uncle Long.. Nisrin minta maaf…..
Handphone mati di tangan direnung. Betul ke apa aku buat ni..

Di luar pula, Kak Yan merenung dinding bengkel itu. Macam dia dapat rasa, Nisrin ada disebaliknya. Kenapa kena macam ni Nisrin? Huh. Dia Hampa.

13 comments:

Anonymous said...

uwa...
tamo la..nisrin nie..
cian uncle long..
tamo..tamo..
('_')

DianaTakyuddin said...

sedihhhhhh...huhu

Anonymous said...

alaaaaa.....nisrin...jgn la cam nie....
jgn mengalah kt azira tue.....
tak nak....tak nak....
nak uncle long n nisrin bersama-sama gaks....
huhuhuhu.....

nurhakim said...

ala cedihnya n3 kli nie..
cian kt luth..
xptt tul lah azira sruh nisrin bt cam 2...
dah ilng akal pe si azira 2???
gram tul lah ngn azira.

.:me insan biasa:. said...

ala..selalu sangat heroin kena ngalah..
dak per..nisrin..
uncle long still awak punya

haikadove said...

alaaa.. ape sedey sgt nie cucuratap;(
ksiaaannn uncle long! huhuuuu

Anonymous said...

hai... sy nak nisrin dgn uncle long x mau nisrin dgn iz. Cian uncle long hu hu hu...

tzaraz said...

Nak kata aku happy sbb Nisrin nak avoid Luth...
tapi tak pulak rasa camtu....sigh...

atashinci said...

eee......rse nk luku jer azira ni...
org nak awk ngada...
pas tu jdi lak prigi cari timba....
dus.....skali....

Shima Awang said...

cian luth..kurang ajar AZIRA tue kan..dah org xnk blah jerlaaa..huhuhu

Unknown said...

ee...x nak gni..cian nisrin..tp cian lg uncle long..nk nisrin dgn uncle long..x nk nisrin dgn iz..huuuu...kuang ajo btol azira 2..*dish dish*..xpe korg..aku dh dish kn si azira 2..wakakaka

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
pe hal jadi cum nie?
xsuke2.
si model 2 satu hal.
org nak kawan je.
haishhh.
smbung2
sian nisrin n uncle long.
-na'dz

TAN-te said...

warghh x gune punye azira!!!!
nak nisrin ngan uncle long!!!!

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio