♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, January 30, 2009

bidadara =21=

Pipi Nisrin masih basah. Lencun. Bibirnya dari tadi terketar-ketar. Berusaha supaya tak menangis lagi. Dia duduk memeluk lutut dihadapan timbunan tanah merah itu.

“ayah… Nisrin balik ye yah.. Nis..Nisrin.. Nisrin mintak maaf… nanti, Nisrin bawak adik dengan mak ye… huh..” dia menunduk. Melayan tangisannya lagi..dan lagi..dan lagi… cuba kuatkan diri sendiri.. dia mengadu didalam hati..

ayah, adik asyik nangis, kebumi ayah pun dia tak datang.. mak pulak lemah semangat.. bila sampai sini, dia patah balik rumah.. mak berkurung dalam bilik macam malam semalam agaknya.. ayah.. Nisrin je dekat sini yah.. diorang semua tak ada.. Nisrin sorang-sorang yah.. Nisrin tak kuat yah.. macam mana Nisrin nak pujuk Nisa yah? Macam mana Nisrin nak tenangkan mak, yah? Huh.. Nisrin tak tahu.. Nisrin tak reti.. Nisrin tak mampu ayah.. Nis..Nisrin..Nisrin tak tahu..

Sedunya makin kuat. Ya Allah! Bantulah aku.. mukanya disembamkam pada lutut yang dipeluk. Kain baju kurungnya juga dah lencun. Aku tak boleh macam ni.. kalau aku terus kat sini, adik macam mana? Mak macam mana? Tapi… Nisrin tak setabah tuh.. Nisrin pun tahu nangis.. Nisrin pun tahu sedih.. tapi kenapa Nisrin sorang-sorang??

Akhirnya, dia bangun. Punggungnya dikibas-kibas. Pipi yang basah dikesat dengan hujung lengan. Dah lebih setengah jam dia berada disini. Selepas orang dari masjid balik pun, dia masih tak berganjak. Dah lah tu.. Nisrin, terima lah.. ayah dah takde!

Luth yang dari tadi hanya bersandar pada pintu kereta berdiri tegak. Nampak Nisrin menuju kearahnya. Sebenarnya, dia masih terkejut. Banyak yang dirahsiakan rupa-rupanya. Rahsia? Atau, Nisrin belum bagitahu. Dia pun tak tahu yang mana satu. Yang jelas, Iz langsung tak terkejut. Hmmph.

“lama sangat ke Uncle Long tunggu Nisrin?”

Luth senyum. “taklah. Balik?”

Nisrin angguk. Matanya memandang cermin kereta. tudungnya dibetul-betulkan. Mata mesti dah merah.. walau pantulan itu tidak dapat menampakkan warna matanya itu, tapi bengkaknya dah jelas. Ah! Peduli hape.. pintu dibuka. Dia terus duduk. Senyap.

Luth tak tahu macam mana nak menegur. Nisrin nampak macam…. Sedih sangat. Tengok muka sembab tu, macam ada bagi tanda ‘don’t talk to me’. Biarlah..

Seyap sunyi itu kekal sampai lah dihadapan pagar rumah Nisrin. Kelihatan, Iz sedang setia menunggu dibuaian. Dia bawa balik mak tadi. Nasib baik ada Iz, ada Uncle Long, ada orang masjid, Kak Yan, Ija.. kalau tak, memang mati kutu mati akal.

“hmmm.. are you okay?” Iz bertanya.

Nisrin angguk lagi.

Iz hanya memandang dengan penuh simpati. Keluhan dilepaskan. Dia kalih pandang pada Luth. Angkat kening.

Luth yang faham menjawab, “Nisrin nangis teruk tadi. Ntahlah.. dia macam sedih, tekanan pun ada..”

“Nisrin masuk rehat dulu ye? Makanan Abang Iz dah belikan, ada atas meja. Nisa dengan makcik Nina pun belum makan lagi.”

“hmm. Thanks”

“tadi.. Kak Yan ada pesan, nanti nak buat tahlil ke, apa-apa ke.. cakap je dekat dia. erm, saya pun boleh tolong. Kalau Nisrin ada nak mintak apa-apa, call jelah.” Luth pula bersuara. Tenang, perlahan.

“terima kasih. Taktau nak cakap macam mana dah. Terima kasih.. sangat-sangat. Abang Iz, Uncle Long..”

“alah, jangan lah cakap macam tu.takde apalah.” Iz memotong.

Luth mengangguk. Cuba untuk senyum. Cuba memberi nyawa pada keadaan yang sangat hambar.

“Nisrin.. masuk dulu ye?”

“ok.” Serentak mereka menjawab.

Nisrin masuk ke dalam rumah dengan langkah longlai tak bertenaga. Dari malam tadi, sampailah ke pagi ni, tak sesaat pun dia lelapkan mata. Kudrat dah rasa tak berdaya, fikiran pun lemah, ntah kemana.. pin tudung dibuka. Badan dihempuk pada kerusi makan. Tak larat!

Tiba-tiba dia mendengar suara meraung kuat dari dalam bilik Nisa. Ahh! Pintu Bilik Nisa ditolak kasar.

“Nisa!” Nisrin menjerkah kuat.

Nisa masih buat tak peduli. Masih meraung. “ayah….ayah… jangan mati lagi ayah.. ayah..!!!!!!!” sedunya ditarik kuat. Tumbukannya dilepaskan ke dinding papan itu. Bummm!!!!! “ayah!!!!!!!!!!!! Ayah!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Pang!!

Nisrin tercungap-cungap. Macam baru terselamat dari hanyut ke dalam laut dalam.Dadanya sesak.

Nisa rasa perit dipipi kirinya. Kakak!!

“Nisa ni kenapa?? Dah gila? Hah! Dah takde iman??!!!”

“siapa yang gila???? Akak yang takde perasaan ayah mati, lepas tu lempang adik sendiri.. atau Nisa, yang sorang-sorang rasa kehilangan ayah?” lantang Nisa menjerit.

Pang!!!!!!

Sekali lagi tangan Nisrin melempang pipi adiknya. Sekuat hati. Nafasnya turun naik. Makin sesak rasa didalam dada.

“Tuhan bagi otak, fikir!! Tuhan bagi hati, rasa!!! Jangan cakap main sedap mulut je Nisa! Bukan Nisa sorang je yang sedih! Mak dengan akak pun sedih jugak! Tapi takdelah meraung macam orang gila macam ni! guna sikit akal tu!!”

Nisa merebahkan diri diatas katil. Menadah airmata dengan bantal kekabunya.

Nisrin bergerak merapatkan diri pada Nisa. Ahh!! Aku pun, kasar sangat! Dia meraup rambut yang berjuntai ke muka.

“sorry.. sorry Nisa..” Nisrin membelai kepala adiknya.

“Nisa tak boleh terima kak… tak boleh…”

“Nisa ingat, Allah uji hamba yang dia sayang sangat-sangat.. kita kena pegang dengan kata-kata tu..”

“Allah uji… orang yang dia sayang….” Perlahan Nisa mengulang ayat Nisrin.

“hmm..” Nisrin angguk. Mengiyakan.

Ya Allah…berapa lama lagi keadaan ni akan berterusan?

**************************

Awal pagi itu, Nisrin masih baring menelentang memandang siling putih. Dah pukul 4.00 pagi.. dah lebih 24 jam tak tidur.. tapi mata sikit pun tak mengantuk. Menguap sekali pun tak. Hmmph..

Imbas balik kejadian di lobi hotel malam tu, dengar je suara Kak Yan di telefon. terus rasa nak rebah ke lantai. Ayah meninggal.. didalam selnya. Mulanya Nisrin mengagak, batuk ayah yang jadi penyebab. Tapi, mengikut laporan doctor, ayah kena serangan jantung. Ayah.. sakit jantung?? Kenapa dia tak pernah tahu? Dan lagi pula.. kalau selalu dalam drama tv tu, serangan hanya jadi bila dapat berita terkejut..kan? tapi.. kenapa ayah boleh kena tiba-tiba? Entahlah. Banyak sangat yang dia nak persoalkan pada warden penjara sebenarnya. Tapi ilmunya pun tak banyak mana. Sebut tentang jenis penyakit, memang dia tak tahu. Sekarang, dia kena belajar menerima. Ya, redha.

Dan bila rewind balik kejadian dihotel, hatinya jadi tak tentu arah. Apa dalam kepala otak aku masa tu? Aku ingat Uncle Long tu siapa yang nak nangis kat dia? tuxedo dia ada rupa napkin ke? Huh! Makin sesak otak sekarang! Soalan dan soalan dan soalan lagi!

Kenapa, dalam hidup kita banyak sangat soalan? Soalan yang cukup rumit.. yang cukup susah. Kadang-kadang, kita rasa berat sangat nak tanggung. Menanggung soalan yang tak dapat dijawab. Yelah, setiap satu soalan tu seakan-akan tiada jawapan. Puas difikir, perah otak.. tapi tak jugak dapat penyelesaian.

Akhirnya, kita biarkan sahaja. Bagaikan angin lalu. Hmm. Manusia, selalu ambil jalan mudah untuk hidup kan? Biarlah segantang pun soalan yang muncul dalam kehidupan seharian kita, kita tetap jalani hidup seperti biasa. Buat apa nak berat-berat kepala? itulah yang sebahagian daripada kita hujahkan.

Kita tak sedar. Sebenarnya, setiap soalan itu muncul untuk diselesaikan. Atau, sekurang-kurangnya membawa hikmah kepada kita. Macam ayah. Kenapa dia boleh mendapat serangan jantung tiba-tiba? Cuba bayangkan ayah meninggal dengan cara yang lebih menderita.. macam kanser, atau kemalangan. Nauzubillah. Kenapa aku, mak dengan Nisa tak pernah tahu penyakit ayah? Mungkin sebab ayah takmau kami risau. Dalam penjara lagi, jauh dari kami.. itu dah cukup merisaukan.

Dan.. kenapa pula aku pilih Uncle Long untuk menadah airmata? Huh! Soalan ni, aku taknak fikir. Taknak selesaikan. Ini bukan masa untuk itu Nisrin!

16 comments:

Anonymous said...

smbung agie..
sad lar n3 nie!

Anonymous said...

hmmm...n3 yg ni pon sedey lg...uwaaaa...

~ana~

misz nana said...

"Yang jelas, Iz langsung tak terkejut."
bkn x t'kejut, tp terlalu tergamam tgk nisrin nangis dlm pelukan luth.. hehehe..


"Dan.. kenapa pula aku pilih Uncle Long untuk menadah airmata?"
hanya kau yg mampu menjawabnya nisrin.. hihihi..

Anonymous said...

adoyai..layan sedey lak pepagi buta ni..
mujo nisrin kuat lg iman..
kalo bantai dia pn same melalk cm nisa..
cian mak dia..da la syg xhengat kt ayh dia..
niway nina tu name pgilan aku kt umah..
hahaha..
smbg lg ye cucuratap ^_^

-che na-

atashinci said...

betul2 misz nana....hnya nisrin yg tau knape dia nangis kt uncle long bkn iz..hehehhe
tpi entry kali ni sedih lak....
sa..yang cucuratap sebab cpt tul msukkn new n3
muaaaaahhhhh

BlueRose said...

best lah cite ni. ske2 ^_^

:.vain.: said...

hoih..haram 2 mraung2..cian jnzah woo~ (pesan mak ak)

aqilah said...

maknanya perasaan dan hati nisrin dah terjatuh kat uncle long, keh.......keh.............. bestnya!!!!! nak lagi..................

Unknown said...

ciannye dorg...mcm bleh byg je cmne keadaan dorg..xpela nisrin..sabo la..yg si nisa 2..cm org gile la plak aku rse..x ptut btol..mnyeksa roh ayh die 2..ape da..

nisrin..lbhkn luth la eh? korg seswai sgt b'2..x yah ah tgk iz 2..si iz 2 bg kt nisa je..kalu x..mraung plak si nisa 2..huahuahua...

cucuratap..thnx 4 de n3..sy tggu n3 bru plak..hehehe

tzaraz said...

Pernah rasa camnie gak...
tapi mak aku lah..bukan ayah..
Faham sngt perasaan Nisrin..
Terpaksa berlagak 'kuat' untuk
orang lain...sob..sob..

DianaTakyuddin said...

sdeh2...huhu

x sbr nk tgu next n3..hehe

haikadove said...

alaaa.. sdeynyee n3 nie;(
ksian nisrin sorg2 jee.. nsb baek iz n uncle long adee.. kalau tak sure die x kuat.
tapee2.. yg pnting nk nisrin n uncle long jgak! heeee xD

nurhakim said...

sedih tul lah n3 kli nie..
sib baik ak x nngis dpan pc nie..
bt mlu je klau org tgk...huhu
pe2 pn best...

adek said...

sobsobsob...
sdey sgt2 n3 ni..

nsb baek ad uncle long..

ceritaku MEMORIKU said...

Dan.. kenapa pula aku pilih Uncle Long untuk menadah airmata?
sbb luth utk nirsin.
kuah333.
agagagag.
smbung2
sweet jerp.
-na'dz

Anonymous said...

tetibe je pipi terasa smting
huhuhu///
tersentuh jiwa..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio