♡assalamualaikum

currently updating First.

Thursday, December 4, 2008

cerita mereka ~5~

“we Rai.. mane dorang 3 ekor nih?” Aree tunjuk meja Ad, Haq dan Vid sambil buat muke confuse.

“arini kan dorang ade rugby match ngan alumni SAS. Tak ingat ke? Kan dari 13hari lepas Ad dah bising2 ‘17hb nanti ktorang ade pertarungan hebat!’.. huh! Pelupe!” Rai menjeling dekat Aree. Female didepannye kembali diselak. Time skolah mende ni haram tak boleh bawak. Tapi, pandai-pandaila nak hidup kan.. hehe.

Aree buat muka tekejut melangit.
“cop! Arini 17hb? 17hb april? Shit!” Aree dah tepuk2 dahi sendiri.

“pehal kau, due period ke hape?”

“bday abang aku seh.. alahai.. malas gle gi public phone.. dak form 1 mesti que cam ketapi punye time rest nanti.. aduh..” Aree sembam muka atas meja.

“pe susah.. pinjam la ‘dictionary’ Haq!”

Muke Aree cam dah kene sinar bulan. Yes!
“teman aku Rai.. jumpa Haq!”

“gle ke hape.. nak redah padang rugby.. tunggu dorang break satgi la..”

“aduh.. cepat la break korang..” Aree cakap sorang2 sambil memandang padang rugby nun diluar tingkap kelas.

15minit selepas itu..

“ha! Rai! Dorang dah dok tepi padang tu.. jom2!” Aree pantas tarik tangan Rai.

“we.. kau ni.. cikgu Jamilah tak masuk kelas ke?” Rai muka risau.

“dey meenachi! Kan dah 20minit subjek die ni.. tak masuk2 pon.. ade hal la tu.. Rai, please.. kte ade 25minit je lagi free before Mr.Yang masuk. Kalau match dorang tu abes, mesti balik tdo mati seko2. Kene gi skang gak!” Aree da buat gaye garang. Ush..

Sampai bawah blok, tiba2 Aree berpikir. Takkan nak selamba redah? Ish..
“Rai! Ko kasi hint sikit kat Haq. Aku takut sore aku terlebih kuat.” Aree sengih konon comel.

Dorang ade kat blakang pokok besar kire2 1batu dari padang rugby.
Rai jeling. Ade je die ni tau! Hish!

“Haq.. uiii.. Haq..” Rai berbisik. Ala nak ajak anak dara orang kua dating malam2. Heh.

Haq tak kasi respond. Pekak!

Rai kluarkan wallet dia. Cermin kecik pada poket wallet tu digerak-gerakkan pada cahaya matahari terik. Kasi lantun sikit silau kat Haq.

Haq lantas mengangkat lengan menghalang silau. Eh, silau ni gerak2 la pulak! Die mengalihkan lengan. Ternampak la 2 makhluk pakai baju kurung putih blakang pokok. Sah! Haq menyapa Vid dan Ad dihujung, menunjukkan arah pokok.

“pahal maen ngendap2 ni..” Ad dah gelak2.

“tak hingin aku! Haq, pinjam ‘dictionary’ kau. Please..” Aree gaye merayu.

“huh? Sejak ble pandai mintak kebenaran. Gaye loker buku aku tu ade no pin jek..” Haq kerut dahi.

Aaaaaaduss! Kenape hari ni jugak Haq jadik slow-pickup? Terlebih pnat sampai otak tak boleh proses?

“die nak dictionary ade tebuk la Haq..” Vid berkate sambil sandar pada batang pokok.

“oh…hoho.. sori2.. ko naek kelas, bukak loker aku, amek ‘dictionary’ tu, bawak gi blakang bengkel kayu. Nanti aku gerak sane.” Haq jawab sengih2.

“okeh! Jom Rai!” Aree gaya eksaited tangan Rai.

“we..we.. cop.. ade mende nk gitau ni.. woi.. Aree!!” tak sempat dah Ad, Haq dan Vid nak tahan, Aree dengan Rai da berdesup lari.

Seperti yang dirancang, Aree turun bawak ‘dictionary’ setengah kilo Haq pegi blakang bengkel kayu. Cepatla Haq.. aish! Aree sengih sumbing nampak Haq berjalan kearahnye.

“ade pehal tbe2 nak pinjam?” Haq bertanya sambil selak ‘kamus hikmat’nye itu. Di halaman tengah,terdapat satu lubang empat segi yang ditebuk sedalam kira2 2cm. Satu objek empat segi nipis tertulis Motorola dikeluarkan. Sim card dalam wallet dimasukkan.Heh. Ni la budak SBP, kreatif lagi inovatif. Ni baru part inovatif sikit je, part laen tak tengok lagi..

“bday abang aku lor.. nak que kat public, kau tau je la budak form 1..” Aree sengih lebar ble Haq pas phone itu pada die.

“jangan lame2.. aku malas nak charge slalu.”

“eh, mane kau charge ek? Takkan kat hostel?”

“plug vending machine.” Haq sengih jahat.ceh!

Aree start mendail sambil dperhati oleh Haq. Line kene jage beb.. walau phone lame yang murah, kalau kene rampas naya rekod aku.. phone melayang takde hal.

“abang!! Happy bday! Hehe.. kakak tak boleh ckp lame ni… pe die? Hehe..adela.. owh.. okey2.. okeh abang.. kim salam sume. Okeh.. waalaikumsalam. Abang pon. Bye!” Aree picit end call dan sengih lagi kat Haq.

“tengkiu sahabatku.. mekaseh..” Aree pas balik phone dekat Haq. Ceh! Sengih sampai telinga!

“Arissa!!! Zahirul Haq!!!! Ini kerja kamu selama ni ye??!!!” sergah satu suara. Kuat btol!

Hell!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! siot… ape si misai lebat aka PK HEM ni buat kat sini?? Haq dan Aree dah menyumpah-seranah dalam hati.. Aree dah pucat lesi tak payah kate.. mcm baru lepas kua swimming bawah ais, Haq pulak rase mcm kene strok, jantung dah berenti berdegup!

“satu, bawak barang haram, dua, ponteng waktu kelas, tiga, berdua-duaan di tempat sunyi! Ingat ni sekolah datuk awak ke??!” En. Misai Lebat dah nak kua asap kat telinga, hidung, pusat.. sume arr! Aduh..

“err..cikgu.. erm.. arr.. sebenanye..” Haq try lagi nak defend. Selagi hayatku ade! Heh. Ceh!

“ Aree.. Haq.. habis dah? Eh! Cikgu!” ade pulak tibe2 yang inter-frame. Suare siapekah itu?

Aree dan Haq kalih kebelakang. Ek? Aree dah melopong. Turun dari langit ke hape?

“haa.. Abg Adzrel..ni PK HEM. Er.. die nampak kitorang gune abang punye phone..” Haq kenyit mate kat aku.ek? pulak..

“oh.. maaf cikgu.. maaf.. ni telefon saye. Saye dari alumni SAS. Yang ade rugby match dengan fivers hari ni. Erm, saye kenal dengan diorang ni cikgu. Arissa, anak jiran saye.” Arel mendekati En. Misai Lebat sambil menghulur salam.

“oh.. begitu.. takpelah.laen kali, kamu jangan biarkan mereka gunakan telefon awak lagi. Di blakang bengkel pula. Boleh datangkan mcm2 masalah nanti.” En. Misai Lebat kasi amaran tegas pada Arel.

Fuuuhhhhh….. lega! Haq tarik nafas lepas PK HEM itu berlalu pergi.

“thanks Arel. Seb baek aku tak masuk hospital masalah sesak nafas. Huh! Thanks!” Haq dan Arel jabat tangan.

Aree still lagi berdiri tegak. Dok memikir. Blurr.

“yes Arissa.. sedap name kau. Konon boyish nick Aree. Skali name sikit punye ayu..” Arel dah gelak-gelak meriah ngan Haq.

Cis!!! Tak gune Arel ni..

“ape kau buat kat skolah aku?” Aree menyoal dengan muka serius sambil peluk tubuh.

“alumni SAS. Match rugby.” Arel jawab selamba.

“apsal aku tak tau?” Aree tuju soalan kat muka Haq.

“tadi baru nak bagitau.. ko ngan Rai dah lesap lari.” Haq gelak sinis.

“kreatif tak hingat otak korang ni.. dulu aku sorok dalam bantal je..” Arel pegang dan perhati ‘dictionary’ Haq.

“well.. tak maen la bantal.. zaman da maju..” Aree buat nada perli.

“we, bukan klas Mr.Yang ke skang?” Haq soal kat Aree.

Pap! Aree tampar pipi sendiri!
“uuhhh.. lupe2.. aku blah dulu arr.. nanti telepas my sleeping time! Hehe.” Aree undur kebelakang nak bukak langkah cabut.

“Arissa! Cop! Jumpe aku? Afta skul? Depan DM?” Arel angkat kening.

“woi..Aree. panggil aku Aree.” Aree jawab dan terus pecut ke blok depan.

Hmmmm. Mcm2. Arel senyum nipis. Dia menepuk bahu Haq dan melangkah ke padang semula.

Haq yang dari tadi hanya memerhati, mule kerut dahi. Ahh.. sudah.. jangan kate.. Arel.. Aree.. hmm. Haq tarik senyum.

8 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

haaaa...
arel n aree in love...
love at first sight right cucuratap...
hehehehheee..
but im still confused dgn jantina n nme dorang..heheehe..
anyway,,
best2..

Anonymous said...

hu~
mmg bez r akak nyer cter!
chaiyyo!
cute r aree n arel..
muahaha..
name po0m nk samer...
kui3..

Anonymous said...

sweet!!
x sbr nk tgu smbgn dia..hehe

Anonymous said...

besh2...

keep ur gud work yer...:)

*swit hanna*

ceritaku MEMORIKU said...

dowang dh fall in love.
arel n aree. suke2. ahakzzz
confuse ag jantina dowang,kik33.
-na`dz

Anonymous said...

ada influence hlovate kat sini...
language n scene ala tunas
minat hlovate?

TAN-te said...

arghhh!!!!! comel gile citer ni!!!!

Anonymous said...

btol gk..cam ala2 hlovate je.. tp cite2 cucuratap ni bleh kata sume kreatif ahh.. :)
Pergghhh.. alumni dak2 SAS?? Sultan alam shah putrajaya ekk..? :))
hihi.. nama skola ni jgk yg tpilih dlm cte ni.. hehee.. apepun thumbs up!! :)))

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio