♡assalamualaikum

currently updating First.

Thursday, December 4, 2008

cerita mereka ~3~

Aree menapak dari stesen monorail menuju ke Low Yatt. Berani btol aku ni.. nape la tak ajak si Rai ke.. Ad ke.. ni gi sengsorang.. kalau dia jahat kan padan muke aku? Tapi dia memang jahat pon! Huh! Haa.. tu dia. Cop! Cane aku nak panggil ni, name pon tak tau. Err.. pe ek nak panggil? Disaster? Kejam sangat kot.. bon jovi? Nanti ramai pulak orang perasan yang kalih.. orang yang nak ganti phone aku? Panjang sangat kot.. tapi boleh la..

“orang nak ganti phone aku!” Aree jerit.

Ek? Arel tecari2 sumber suare tadi.. rase cam suare tu panggil aku.. die kaleh ke kanan, Nampak Aree. Hah! Btol la tu panggil aku! Jap, die panggil aku ape tadi?

“woi.. Adzrel. Name aku. Panggil Arel”

“ok.. pape arr. So, boleh gerak skang?”

Arel dan Aree naek escalator ke aras 2. Berderet kedai handphone disitu. Tinggal pilih and bayar je. Mereka pergi ke kedai handphone di sebelah kiri. Arel dan Aree duduk di kerusi pusing di hadapan almari kaca tempat display handphone. Aree nampakmodel phone nya. Kaca itu diketuk2 menunjukkan phone itu pada Arel.

“yo bos, phone ni brapa harga?” Arel communicate cara apek.

“satu ribu lebey woo.. you mau angkatyang baru ka? 2nd takda la..”

“ya la.. saya angkat baru punya la pek.. total price?”

Apek tu kluarkan kalkulator. Ditekan-tekan pastu ditunjukkan pada Arel. 1399.

“ini price btol ka apek.. jangan tipu tau!”

“btol la ini baru punya model.. you bajet brapa? Saya kasi suggest la..”

“bukan saya pek.. ini amoi punya.. dia mau ini jugak. Memang tak boleh kurang ka?”

“ini amoi punya pasal.. saya kasi 1300 saja la.” Heh.. pandai je apek ni gune name aku pulak..

“haiyaa.. kurang 99 saja ka?”

“ini memang last la..”

Arel belek2 phone tuh kemudian pandang aku.

“btol nak yang ni? Taknak laen?”

Aku angguk.

“oke pek! Saya angkat ini.”

“okey2.. saya angkat stok baru. You mau bayar cash ka credit card?”

“cash.”

“mau pigi atm ka? Ada bawah sana.”

“tak pek.. saya suda ready cash.”

Maaaaaaaangai!!! Dia jalan bawak seribu lebey cash dalam poket? Gile.. huh! Payah gak beli handphone ni! Banyak tanye, bayak soal, kene tawar lagi.. tu yang aku tak reti tu!

“Aree, asal kau diam je.mara aku lagi ke?”

“takde arr.. aku memang tak tau nak beli2 handphone ni. We, banyak duit kau. Takpe ke?”

“dah aku yang hancurkan, kene la pandai2 ganti kan?”

“bapak kau tak tanya ke?”

“aku gune duit aku la.”

“kau keje ke?”

“tak.”

“we….. kau jangan… kau tak merompak kan? Kau takde pau duit sape2 kan?”

“ade pulak! Ingat aku ni jahil sangat ke?” Arel merenung Aree. Tajam.

“takde arr.. aku tanye je.”

“kau form brape Aree?”

“form five.”

Apek tu dah letak kotak nokia atas almari kaca depan Aree dan Arel.

“ha.. kasi cek ar.. btol2.. manyak bagus ini olang.. kasi blanja kamu.” Apek tu mule beseloroh ngan aku.

Aku sengih je sambil mengecek. Mana tau tak ok.. tapi aku bukannya reti.

“Arel, ko cek Rel.. aku tak reti sangat arr..” aku tolak kotak tu dekat Arel.

Arel belek segale mende dalam kotak tuh. Lame jugak la. Teliti btol! Ye la, duit die..

“okeh pek! Brapa tadi? 1200 kan?” Arel becakap sambil tarik kluar wallet dia.

“heh.. you jangan maen arr.. 1300 tau..”

Aku gelak je. Heh. Saje je Arel ni.

“okeh! Tengkiu apek!” Arel angkat paper bag nokia tu. Mereka berlalu ke arah escalator.

“nah. Dengan ini secara rasminya, aku ganti balik phone kau. Satisfied?” Arel angkat kening kat aku.

“mekaseh..” aku sengih. “tapi Arel.. aku tak dapat ganti batch kau tu. Sorry la.”

“hmm.. takpe arr. Aku hampa gak. Tapi nak wat cemane kan. Da kene gelek ketapi. Kau pon tak sengaje.” Cool Arel jawab.

“hmm.. len kali ko jangan la letak batch tu kat backpack. Letak la kat pensel case ke.. slamat sket arr kot.”

“nasehat kau tuh tak gune da.. batch tu pon da takde.”

Aku sengih lagi. Btol jugak.
Arel balas senyum kat aku balik.

“harap family aku tak pasan arr sal phone ni bile aku tinggal umah nanti.”

“kau dok hostel?”

“aah. Aku dak SBP”

“laaa.. aku dak SBPgak dulu. kau skola mane?”

“dulu???? wait! Kau umo bape?”

“20”

Yezzzaa… betape hebatnye seorang Aree carik pasal ngan budak umo 20. Kelat rase aku senyum.

“heh.. aku ingat kau dak skola gak.”

“takpe.”

“kau dok u ke skang?”

“aku da abes buat foundation. Ngah cuti. Lagi 4 bulan fly.”

“waaaaaaaaaaaa. Bapak! Best gle! Scholar pe? Dpt course pe? Fly gi ane?”

“eksaited la ko nih Aree. Aku dpt JPA. Medic. UK.”

“mantap abes.. budak pandai la ko ni kre? Aku ni name dok SBP tapi bongok gak. Nak kat spm nih, cuak aku. Aku nak fly gak cam orang laen. Dpt plak JPA ke,MARA ke, memang best dorang tanggung idop. Takyah susah2.”

“Mak ayah kau keje pe Aree?”

“ayah cikgu, mak tak keje.”

“mane dapat duit beli phone canggih-manggih?”

“aku keje la time cuti skola ujung thn.. campur duit blanje, bodek abang aku sket, dapatla..”

“ow.. skola lagi da pandai ek pakai phone canggih.” Arel luku sikit kepala aku. Ish! Aku buat muka walau tak sakit pon sebenanye.. hehe. Seb baek pakai tudung.

Sedar tak sedar, monorail da sampai kat kl sentral. Kene menapak lg sket tukar stesen putra pulak nak blk umah. Arel pon naek putra gak tp dia turun setiawangsa. Aku lak ke arah bertentangan, turun Taman Bahagia. Kejap pulak rase..

“Aree.”

“Hmm?”

“sim ko aritu selamat kan?”

“aah. Kan aku kutip balik.”

“okeh. Aku baru tringat pasal sim.”

“oh. Okey. Aku balik lu arr Rel!”

“ok. Jalan baek2. Jangan hadap phone je. Kau tu nak spm!.”

“aku tau la!”

Kemudian, Aree dan Arel pon pusing kebelakang, arah bertentangan, menuju ke platform masing-masing.

3 comments:

Anonymous said...

so sweet..
ganbatte kudasai..

*swit hanna*

ceritaku MEMORIKU said...

best22

khairunisya said...

wawawa....arel,kte sme...cme aku local jer..haha...neway,cucuratap...nice job n keep on going ya...

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio