♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, March 9, 2015

ADVIDHAQ [38]

Raihana duduk di meja untuk dua orang itu sambil menongkat dagu. Siapalah yang patut jadi mangsa teman aku sarapan harini.. ha! Dia terus mencapai handphone dari dalam beg tangan.

Ad memandang handphone yang bergetar kuat dari atas nighstand. Tuala lembab yang digunakan untuk mengelap kepala dicampak ke katil. Dia memandang nama pemanggil lantas tersenyum. “Ye Rai. Nak apa?”

Rai mencebik. “Cuba jawab panggilan dengan berhemah, Adha.”

Haha. “Ha assalamulaiakum. Membebel je.”

“Waalaikumussalam. Kau tak kerja eh?”

“Tak. Off harini. Kenapa?”

Rai sengih lebar. “Teman aku breakfast? Aku sorang ni. Sedih je.”

Time macamnilah baru nak ingat aku kan! Time Vid dengan Haq tengah kerja pastu pilihan yang tinggal aku je, kan? Rai teruk!” Ad buat nada jauh hati.

“Ala rindu kau lah. Lama tak jumpa. Dahla kau sorang je tak cakap lagi tahniah kat aku sebab pregnant. Jomlah breakfastttttt!”

Ad memandang sekilas jam tangannya di sebelah bantal. 8.30 pagi. Bolehlah. “Yelah. Aku belanja sekali. Kau kat mana ni?”

“Harrords.” Rai menjawab dengan selamba.

Celakanya. Perabih duit aku.

*******

Sebiji Camry putih lancar menuju ke kotak parkir yang kosong. Enjin kereta dimatikan dan Vid keluar dari tempat pemandu, kemas berkemeja. Dia mengunci kereta dan meletakkan kunci ke dalam kocek seluar. Jarinya tersentuh skrin telefon bimbit yang juga berada dalam kocek seluarnya.

Dia terfikir, nak call Nana tak? Jam tangan dikerling sekilas. Pukul lapan lebih tak pagi sangat ke? Telefon bimbit hitam itu ditimbang-timbang dengan tangan sementara menunggu lif terbuka. Nak tunggu tengahari sikit ke baru nak call? Ke boleh je call terus, acah-acah cakap good morning je? Vid membetulkan letak cermin matanya di tangkai hidung. Susahnya lahai bercinta!

Pintu lif terbuka dan dia masuk ke dalam. Okey Vid, dalam lif tak bolehla telefon, sebab takde line. Jadi kita boleh gunakan masa dalam lif ni untuk berfikir. Dia mengetuk-ngetuk skrin handphone ke dagunya sambil bersandar pada dinding lif. Hmm susah jugak. Nak buat keputusan nak call ke tak pun kau tak boleh nak buat Vid, patut pun Haq panggil kau kayu.

Dia memeluk tubuh sambil matanya memandang tajam pada pintu lif yang tertutup rapat itu. Okey, kalau tingkat seterusnya ni ada orang masuk lif, kita call. Dia berfikir. Okey, on! Matanya
ditumpukan pula pada skrin yang menunjukkan laluan tingkat lif bergerak. Sampai di tingkat seterusnya, laju aje skrin itu menunjukkan nombor seterusnya. Cis! Tak berhenti pulak.

Vid rasa gelisah berdiri di dalam lif itu seorang diri. Hmmph. Nafas kasar dihembuskan. Tak puas hati. Apsal tak berhenti pulak? Selalu hari-hari tu kalau boleh semua tingkat lif ni nak berhenti. Kau ni dah tak betul ni Vid, yang kau suruh lif yang fikirkan untuk kau tu dah kenapa? Dia memejamkan matanya beberapa saat. Betullah aku ni dah tak betul. Sebenarnya nak sangat call dia kan? Call ajela.

Okay! Macamni, sampai je dekat office, terus call Nana. Cakap good morning je tak jadi apa kan? Vid menggenggam handphone di tangan, berpuas hati dengan keputusan yang dah di buat.

Ding! Pintu lif terbuka dan matanya menyapa beberapa rakan sepejabat yang sedang lalu lalang di hadapan meja masing-masing. Masih pagi, tak ramai yang dah berteleku buat kerja. Okey Vid, dah sampai pejabat ni, nak call terus ke macam mana ni? Dia duduk di kerusinya dan meletakkan handphone di atas keyboard. Call? Tak call? Call?

“Syahid!”

Hmm? Vid memusingkan kepala mencari suara yang menegurnya. Oh si Anuar meja sebelah rupanya. “Apa?”

“Selalunya cool je kenapa harini tak cool?”

“Mana ada. Sama je.”

Anuar menggeleng kepala sambil tersengih. “Kau masuk je semua orang pandang sebab muka kau tak pernah keruh macamni. First time kot.”

Vid tak menjawab dan membalas ayat Anuar itu dengan gelengan sahaja. Apa la yang nak pening sangat Vid? Dia mengangkat handphone di atas keyboard itu dan terus mencari nama Nana.

***

Jaja meletakkan mug berisi nescafe panas di atas meja makan. Sepinggan nugget tempura yang baru lepas digoreng itu juga diletakkan perlahan-lahan. Dia senyum sambil memandang sarapannya yang dah serupa minum petang itu. Bahagianya! Dah lama tak ambil cuti dan harini dia nak menikmati hari cuti dengan sepuas-puasnya! Tiba-tiba bunyi deringan telefon kedengaran.

“Nana! Telefon kau bunyi tu!” Jaja menjerit dari depan pintu bilik Nana. Nana pun off-day harini.

“Macam mana handphone aku boleh ada kat depan? Ambikkan sat.” Nana membuka pintu biliknya sambil sebelah tangan menyikat rambut.

Jaja mencapai nugget dengan tangan kanan sebelum berlalu ke sofa. Aik? Berkerut keningnya melihat nama pemanggil yang terpapar. “Kenapa jejaka idaman kau telefon pagi-pagi ni?”

Ha! Biar betul! Pantas Nana meletakkan sikat dan berkejar ke hadapan. Handphone di tangan Nana itu di ambil kasar. Betul lah dia!

“Nana, aku tanya ni. Kenapa dia call kau pagi-pagi ni? Korang dah ada apa-apa ke?” Jaja bercekak pinggang.

“Cop. Bagi aku angkat ni sat pastu aku explain. Boleh? Please?” Muka kesian. Dan dia terus berlari ke bilik.

“Nanaaaaaaaa! Sampainya hati kauuuuuu!”

*****

Vid menghentak-hentak kepala ballpen ke atas meja. Kenapa lama sangat dia nak angkat ni? Tu la, dah kata sekarang ni pagi sangat! Tapi tak sabar nak jugak call! Kan!

“Asalamualaikum.” Suara Nana menyapa telinga.

Vid menelan liur. Tiba-tiba lah pulak angkat. “Waalaikumussalam.”

“Ada apa ni?” Lembut Nana bertanya.

Good morning.”

Nana senyum lebar. “Morning.”

Senyap.

Nana tunggu beberapa saat sebelum berkata. “Tu je?”

“Haah.”

“Takkan tu je..”

Vid berdehem. “Tu jela.”

Nana mengurut dadanya supaya bersabar dan dikurniakan kesabaran setebal kerak bumi ketika ini. “Okey. Bye.”

“Jap.” Pantas Vid memotong.

“Apa lagi?”

Ballpen yang menjadi mangsa ketuk oleh Vid tadi diletakkan ke dalam planner. Kemudian dia tarik keluar. Kemudian dia masukkan balik. Dia tarik keluar balik.. dan dimasukkan semula.

Nana berkira-kira nak menjerit namun digagahkan hatinya supaya bersabar sikit lagi. “Vid.. nak cakap apa lagi ni..”

Vid menggigit bibirnya. Sungguhla dia mati kata. Tapi dia taknak tamatkan panggilan lagi. Perasaan jenis apela macamni, dia sendiri tak faham.

“Syahid.. Vid.. Abang.. awak nak cakap apa dengan saya ni? Saya tau tiga je nama panggilan awak dan semua saya dah sebut, saya tak tau nak panggil nama apa lagi nak suruh awak respon.”

Ah sudah. Rasanya tadi masa jawab telefon macam ceria je suara Nana tapi sekarang dah macam merajuk . Vid rasa nak marah diri sendiri. Payahnya! “Na.”

“Hmm.”

Kenapala aku ni suka buat orang hilang sabar? Vid bertanya diri sendiri. “Sorry.”

“Sebab apa?”

“Buat awak waiting saya nak bercakap.”

“Tak apa. Faham. Awak kan camtu.” Lepas ni dia rasa kena lekat reminder besar-besar kat dinding bahawasanya Vid akan mengambil masa lama walaupun untuk membalas sepatah perkataan. Dan harap-haraplah dia takkan lupa reminder tu.

“Na.”

“Ye saya.”

I.. I just..” Vid meliarkan matanya ke sekeliling untuk meyakinkan dirinya yang tiada siapa yang tengah curi dengar. “I just want to say good morning.

“Okey. Awak dah cakap good morning dah pun mula-mula tadi.”

And..”

And?”

“Er tu je.”

Nana tiba-tiba rasa nak senyum. Itu je lah pun? Yang dari tadi gagap-gagap sebenarnya tu je? Nasib baik tak jadi nak marah. “Okey. Saya tak marah pun jadi awak tak payah minta maaf. Dan lain kali kalau awak nak call untuk setakat cakap good morning je pun saya tak kisah. Saya tunggu, kalau awak susah nak cakap. Okey? By the way, take care tau. Bye.”

Wait.”

Yes?”

I just want to say good morning.. and.. I nak check on you juga..”

Nana melebarkan senyumannya. “Saya okey. Saya okey sangat-sangat. Harini saya off-day, Jaja pun ambil cuti. So, saya okey.”

“Okey.”

“Okey.”

Saat itu barulah Vid rasa dia boleh senyum. “Okey. Bye.”

Bye.”

Vid meletakkan handphone itu ke atas meja dengan perasaan tenang. Baru nak tenang ye Vid? Memang dah tak betullah kepala ni.

37 comments:

Anonymous said...

aaaa sweettt

Anonymous said...

Aaaaa...soooooo sweeetttt..please upload more kalau free..thanks in advance.. ;D

Anonymous said...

Boleh kne kencing manis klo bce advidhaq ni. Cant wait for the next entry. ��

Anonymous said...

after soooo long...ooo sweet ;D

Anonymous said...

Gilaaaaaa....lama kot tungguuuu...akhirnyaa..*muka teruja gila* thanks cik cucur-elnona

Adam said...

terbaik

nurul said...

Sakit cheekbone sbb senyum dari awal smpai akhir...terubat rinduuu...thankssss

lela said...

yahoooo!!!!!!!! bahagia sangat!!!!! sangat!!!!! teruja gile!!!!!gile!!!!!! akhirnya new n3 yang dinanti-nantikan dah tiba... muah...muah.... tq so much ye...

MaY_LiN said...

amboi..
vid da ke angau an tu
abisla ja

adikku cayang
ade typo
assalamualaiakum~assalamualaikum
sblm ni repost eh
da dpt trace old n3 ke

pinat said...

rasa nk pengsan baca update yg latest2 ni. mcm kena diabetes kejap.hahaha

Anonymous said...

awww sweett gilerrrrrrrrrr

jaeshinn said...

oh godddd. this make me goesss dugeun dugeunnn la cucur. haha terus semangat kita nak tido and mimpi ad. wahaha ;_ btw, it's a worth waiting forrr post.

Anonymous said...

rasa macam nak bercinta. seriously. akak, update byk2 pleaseee. rindu dgn citer ni. ahh, kamu indah bila nak update???

notie said...

yuhuuuuuu senyum sampai tinge.... sweetnya vid.... hahahahahahaha nak lagi Ad dan jaja le....

izzahmdshah said...

Ketawa terbahak bahak dengan perangai si vid ni oiiit!!!! Eh ape daaa ekau ni vid...^^ nana pulak yang cool yeee

Anonymous said...

aww..too much sugar..sweet nak nangis:)))

Anonymous said...

Siput sedutttr!!! Knape sikitttttttt sangatttttttt.
nak jaja dengan addddddd!
Pleaseeeeeee

ada said...

sweet..

Anonymous said...

Alahaiiii..comeyy sgttt...

Anonymous said...

omg vidddddddd. comel sgt ni. hahahahaa

Anonymous said...

Why vid, why? Comel sesangat! Haha but still, rindu jaja dgn ad. Hehehehe keep posting cucur!
-farah-

Anonymous said...

(^_______^)

-nim-

A.N.Shakirah said...

sweetnye :) huhu..tp rindu plak kat part sweet tak boleh control jaja ngan ad. thanks for the new entry ;)

Anonymous said...

Sweeettttnye. ....seyum je dr atas spi bwh

lela said...

psst...psssttt.... nak bagi tau ni.... kerana new n3 ni saya katam balik siri advidhaq ni hahahahaaha..... teruja nye pasal hahahahaaha.... muah muah cucur sebab buat saya sentiasa teruja tiap kali baca e- novel kat sini

NJ said...

Vid!!! Jangan sweet sangat... haha.. suka nana!!!

~ZYX~ said...

Vid sgt sweet n nice pd nana....waaaah..

Anonymous said...

so suwittttt....warghhhhh...thnks 4 da new entry...stat bce dr awal coz da xingt sgt storyline...tp xkesah coz bez sgtttt....suka advidhaq....

Unknown said...

Sweet gile!! Nak lagi dan lagi dan lagiiii.. (Tamak menjelma)

Anonymous said...

Nak jadi nana ke, jaja ke <3

Anonymous said...

update laaaagggiiiiiii!!!!
nk laaaaggiiiiiii!!!!
u make me insane,tau?
best love story ever :)

adawiyahMS said...

OMG...AdVidHaq is back!...thank cik cucur...=)

Unknown said...

Ohsome sgtt��

Unknown said...

Lamanya lagi nak uploaddd. Huuu jangan la lelama please

LiNa said...

Alaaa... Mana sambungannyer... Sweet sgt...

Anonymous said...

tiba2 terrrbuka blog nie..terrbaca advidhaq...terrsenyum jer bla baca...sweet je...growing old with advidhaq...rindunyaaaa nak bc next n3...

Anonymous said...

Huhuhuhu nak kahwin dah aku tunggu advidhaq sambung

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio