♡assalamualaikum

currently updating First.

Thursday, April 29, 2010

ADVIDHAQ [24]

“jalan-jalan pergi mana?” Jaja bertanya pelik.

Haq menggigit straw. “adelah.” Sengih meleret.

Mira disebelah dah rasa lain macam. Haq nak bawak perempuan yang dia baru kenal pergi mana pulak ni? suka-suka hati.

Haq sengih sendiri. Bijak jugak otak aku ni rupanya bab-bab gini. Patut masa sekolah dulu Arel percaya kat aku jadi mastermind buat scene proposal dia. Dia terpandang Nana yang sedang mengelap mulut dengan tisu. Ah-hah.. dia mengeluarkan handphone dari poket.

“kau kat mana?” Haq bertanya sepatah.

Vid dihujung talian sana dah terperanjat. Tak ada mukadimah tiba-tiba je tanya soalan. “baru nak zohor ni.”

“aaa.. dah makan?” Haq bertanya lagi.

“nak makan la ni pasni.”

“haa.. nanti kau datang Sunway tau!”

Vid berkerut kening. “jauhnya?”

“datang la. makan dekat sini tau.”

Vid mengangguk. “ok.”

Haq senyum lebar apabila talian dimatikan. “seronok betul harini.” Dia tergelak sorang.

Mira, Jaja dan Nana dah tak faham. Kenapa pulak Haq ni.

“Mira, kita pergi somewhere dulu baru kita balik ok?”

Mira mengangguk sahaja. Dah datang dengan Haq,balik pun dengan dia lah.

“Ja, jomlah ikut.” Haq mengajak lagi sekali.

“pelik-pelik je. nak pergi mana? Kitorang nak balik dah ni.” Jaja menjawab.

“ehh.. Nana tak boleh balik! Nana kena tunggu sini!” Haq menjawab pantas.

“nak buatpe pulak nak tercongok kat sini?” Nana menaikkan suaranya.

Haq sengih mengusik. “sekejap lagi,ada orang nak datang jumpa.”

“haaaa?” Mira, Nana dan Jaja menganga besar. Tak faham.

“macam ni la. Lepas zohor, Jaja ikut aku, Nana tunggu sini. Mira dengan saya kan?” Haq mengalih pandang pada Mira.

Jaja dan Nana saling berpandangan. Boleh pakai ke cakap Haq ni?

Haq menilik jam ditangan kiri. “ada hal penting ni. Carik surau jom.” dia berdiri.

Mira ikut bangun dari kerusi.

“ha tu kenapa taknak bangun pulak? Tak sembahyang eh?” Haq mengagak.

“nak bangun la ni.” Jaja ikut bangun.

Nana dah muka gusar. Dia cuti. Haq menyedari keadaan itu. Serentak dia menarik sengih. “Nana, tunggu sini. Jangan bangun tau!”

“eeh! taknaklah! Nak ikut korang jalan-jalan!” Nana membetulkan tali beg dibahu.

Eeh degil. Haq menghampiri Nana. “duduk, aku cakap duduk.” Dia mendekatkan mukanya pada Nana. “sekejap lagi Vid datang sini.” Dia berbisik perlahan.

Haa??????????????????? Tanpa sedar Nana terduduk dikerusi dibelakangnya. Nasib ada kerusi kalau tak duduk kat lantai la jawabnya.

“ok? orait? Setel?” Haq bertanya selamba. Terus dia berpaling pada Jaja dan Mira. “jom.”

Jaja menggaru kepala yang tak gatal. Nak pulak Nana ni ikut cakap Haq? “kau cakap apa kat dia?”

Haq menyeluk tangannya dalam saku seluar. Dompet dikeluarkan dan terus menghala ke kaunter.

Mira tak puas hati Haq tak menjawab. “awak cakap apa dekat Nana?” baca jampi ke hape sampai budak tu terduduk senyap terus.

Haq mengeluarkan not-not 50 ringgit. Dia senyum pada penjaga kaunter restoran. Sengih yang lain macam sampai budak kaunter tu expect dia kene ngurat.

“takde apa. Sebut nama Vid je.”

Mira dan Jaja saling berpandangan. Patutlah pun!

****

Jaja duduk memeluk tubuh di seat belakang kereta. “Haq, baik cakap kita nak pergi mana.”

“jangan risau, aku baik. Takde muka jual orang pun.” Haq tergelak.

“betul-betul la. Mira, nak pergi mana ni?” Jaja membentak.

Mira sekadar menjongket bahu. Dia pun taktau apa.

Kereta memasuki kawasan Sepang. Jaja gelisah melihat tingkap disebelahnya. Ah sudah! “Haq!!!” dia da dapat pick up. Dia bukannya blur sangat.

“shush. Kok ye pun excited janganlah jerit.” Haq senyum lagi. Dalam hatinya seronok mengenakan orang.

Jaja terus terdiam. Geram. Taknak cakap apa-apa dah dengan Haq. Rasa kena main hidup-hidup.

****

Dari jauh Haq dah nampak bayang Ad yang tengah bersandar dengan pilot hat menutupi muka. Tak nampak muka pun dia tau itu Adha. Kesian pulak.

“oi.” Haq menegur.

Diam takde reaksi.

“Ad.” Haq menepuk atas pilot hat perlahan. Tepuk kuat-kuat nanti rosak pulak muka anak orang nanti.

Ad membuka mata. Terjaga dari tidur-tidur ayamnya. Bukak-bukak je mata, dah nampak susuk tubuh Haq yang berdiri dihadapannya. “ha. Baru nak datang. Ingat esok baru sampai. Esok-esok kalau kau mintak tolong, aku taknak tolong. Taknak tunjuk muka pun kat kau.”

Haq senyum. Membebel. Tu entah dah habis mamai ke belum lagi tu. “Ad.” Haq menegur sambil memuncungkan mulutnya kesebelah.

“apa?” Ad tak faham.

Haq memalingkan mukanya lagi sekali kekanan. “hmmph.” Bahasa isyarat yang menyuruh Ad tengok siapa yang berdiri disebelah kanannya sekarang.

Ad mengalih pandangan matanya.

HUH!!??

Jaja menunjukkan giginya sebaris. “manja.” Dia mengejek.

Mira dan Haq serentak tergelak. Ad, Ad.

“ni kau penat lagi ke? aku nak balik la. Hantar anak orang ni.” Haq menunjuk pada Mira. “kau boleh tak hantarkan anak orang yang ni?” dia tunjuk pada Jaja pula.

Ad diam merenung Haq. Nak kena mamat ni. Main redah je bawak anak dara orang kat aku lepastu suruh hantar. Takkan nak cakap tak boleh? “hmm.”

“bye Jaja.” Mira melambai pada Jaja.

Haq tersenyum sorang. Kalau nak diikutkan, macam kerja bodoh juga datang sini semata-mata nak kenakan orang. Habis duit minyak je. Tapi takpe, demi kebahagiaan kawan-kawan, kira halal lah. Berapa sen je pun. “Mira, come.”

*****

Jaja berdiri dihadapan beg tarik hitam Ad. Ad masih duduk dikerusi itu merenungnya. Apa nak cakap ni? janggal pulak tiba-tiba.

Ad bingung. Rasa-rasa macam dah jaga dari tidur, tapi kenapa otak macam tak boleh berfikir? Apa nak cakap dulu? ‘apa khabar?’ atau ‘macam mana boleh datang dengan mamat bertuah tu?’.

“erm..” Jaja bersuara. “saya…” dia bercekak pinggang. Sebelah tangan menarik-narik tali beg sandang. Sangkut-sangkut pulak ayat. “sorry.”

“kenapa sorry?”

“awak..” tangannya dihalakan pada Ad “penat. Tapi…” dia menggaru kepala tak gatal. “saya.. tak reti drive pun. Nak tolong, tapi, sorry.” Jaja sendiri tak faham kenapa mesti Haq buat lawak tak kelakar drop dia disini kemudian suruh Ad hantar. Kerja gila. Takde faedah.

Ad sengih. “wak, janganlah sweet sangat.”

Jaja mendengus. Ceh! Tu yang dia jawab. “sweet tak boleh control.” Tangannya memegang tangkai beg tarik Ad. “jom.”

Ad tergelak. Pilot hat nya disarungkan diatas kepala Jaja. “cepat tarik cepat.” Ad mengangkat blazernya keatas lengan dan berdiri disebelah Jaja.

Jaja menanggalkan pilot hat itu dari atas kepalanya. Dia menjengket sedikit dan meletakkannya diatas kepala Ad. “janganlah sweet sangat awak.”

Ad menarik hat itu dari kepala dan dikepat diketiak. “sweet tak boleh control.”

Mereka berdua berlalu dari ruang legar airport itu ke tempat letak kereta.

*****

Ad menghidupkan enjin Jeep Cherokee-nya. Dia memandang Jaja yang sedang meletakkan begnya ditempat duduk belakang. “awak nak balik cepat ke?”

“kenapa?” Jaja bertanya. Dia masuk ketempat disebelah pemandu.

“erm…” Ad berkira-kira didalam otaknya.

Jaja menarik seatbelt. “nak gerak pergi mana ni?”

“mak saya pesan, kalau ada dengan anak dara orang, kena pergi tempat ramai orang.” Ad terus reverse kereta keluar dari kotak parking itu.

“mak awak tak pesan ke, tak boleh bawa anak dara orang sukahati?"

“oh mak saya kata, kalau saya takpe, kalau lelaki lain tak boleh.” Ad tarik sengih.

“apsal pulak?”

“mak saya kata lagi, kalau orang nama Jaja je boleh bawak pergi mana-mana saya suka.”

“nampak sangat tipu!”

Hahaha! Ad tergelak kuat.

*****

Cherokee hitam itu memasuki kawasan parking dihadapan LCCT. Ad mengangkat handbreak.

“sini?” Jaja bertanya.

“sini ramai orang. Pernah sampai sini?”

Jaja menggeleng. Nak pergi airport apekehalnya, mana pernah naik kapalterbang pun.

“sini tempat Air Asia turun naik.” Ad menerangkan.

Jaja memandang Ad. Tak pernah lagi dia tengok pilot pakai uniform depan mata. Kesian tengok Ad, mesti dia nak rest sekejap kalau tak tadi mesti dah pecut hantar dia balik.

Bunyi pesawat membuatkan kepalanya memandang keluar tingkap. Wah.. kapalterbang berlepas. “macam mana kapalterbang boleh terbang?” innocent.

Ad merehatkan lengannya diatas stering sambil matanya menjenguk ke langit. “sebab nama dia kapal ‘terbang’.”

Jaja membuat muka. “serius la.”

Ad tarik sengih. “pernah dengar aerodynamic forces?” dia memandang muka Jaja.

“saya bukan budak sains la.” Jaja menjawab. Dia dulu SPM aliran sastera.

“ada empat aerodynamic forces.” Ad menunjukkan empat jarinya. “drag, thrust, lift,gravity.”

“belakang, depan, atas, bawah?” Jaja meneka.

“pandai.”

“habistu kepak kapalterbang tu buat apa pulak?” Jaja bertanya seakan budak kecil. “jawapan jangan saintifik sangat nanti saya tak faham.”

Ad senyum lebar. “basically it’s about air pressure.” Tangannya dipanjangkan ke arah dashboard. Sehelai tisu ditarik dari kotak. “pegang ni.”

Jaja mengambil tisu empat segi tersebut.

“pegang elok-elok, lepastu tiup kuat-kuat.”

Jaja mencuba. Fuh! Tak jadi apa pun?

Ad tergelak. “mana nak jadi gitu. Tiup kuat-kuat.”

Jaja mencuba sekali lagi. Fuhhhhhhhhhh! Tisu itu ternaik keatas. Hahaha. Jaja tergelak riang. Macam baru dapat discover benda paling menarik didunia.

Ad sengih. Jadi cikgu fizik la pulak aku harini. Matanya terasa berat. Tadi, berlaku system failure dalam cockpit. Dahla capten tak sihat, mau tak cuak. Nasib dah train, pilot tak boleh menggelabah. Dengan penerbangan yang makan masa berbelas jam, campur cuak dalam dada, nyawa orang yang nak kena jaga.. bila siap landing memang tak ingat apa selain daripada nak rehat.

“nak baring…” Ad berkata perlahan.

Hah? Jaja membulatkan matanya. Apa cakap benda bukan-bukan ni?

Ad tahan gelak bila tengok rupa Jaja macamtu. Dia menurunkan seat pemandu itu kebelakang. “saya nak baring kat sini la, bukan dekat awak. Sekejap je, satu jam sharp saya bangun.” Ad set alarm handphonenya.

Jaja sengih. Segan. Entah apa-apa yang kau fikir tadi Jaja? Dia melihat Ad meletakkan handphone nya diatas dashboard. Lagi satu sifat pilot yang dia tahu selain pandai fizik ialah, sangat punctual.

“taknak mati enjin ke? aircond lagi.. habis minyak.” Jaja menegur.

“takpe. Kereta ni bukan selalu enjin dia bergerak pun.” Ad dah menutup mukanya dengan lengan.

Jaja memandang Ad disebelah. Di kepalanya terlintas sesuatu. Segera dia membongkar beg sandangnya. Sehelai pashmina belang-belang purple-oren dikeluarkan. Dikibas-kibas diudara dan dibentangkan diatas orang sebelah. Melintang? Ke, menegak? Berkali-kali kedudukan pashmina itu ditukar.

Ad tarik sengih disebalik lengannya. Pandai main selimut-selimut orang pulak. “Ja, jangan sweet sangat.”

Ingatkan dah selamat lena dah! “sweet tak boleh control.” Dia membuang pandang ke luar tingkap. Tak putus-putus orang berlegar di ruang berlepas dan ruang ketibaan.

Ad sengih lagi. Pashmina ditarik ke muka.

66 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

hahah..
ad dan jaja sgt sweet..
sweet tak bley control gtu..
suke2..
suke sngat..
afta this vid n nana plak..
haq n mira da smpai ke mana??
whoaaaaa.
sengeh je aku..

keSENGALan teserlah.. said...

ehh btw..ade dialog part jaja n ad cm tak cmplete..
time jaja tnye ad nk g mna tuh..
tang2 situ gak la..

bibi said...

alahai..sweetnye la..senyum je bc cite ni..

Dandelions said...

thansks cik penulis yg xterkotrol ke"sweet"annya ;p

haikadove said...

sukeee! ad ad~ hahaa

Snow_Queen said...

wuuu.sweet la jaja dgn ad..tq kpd haq..kekeke

I ♥ U Bakery House said...

:D
shuweeettt~

~ZYX~ said...

sukee giler....sweet je ad n jaja...sweet tak boleh control..
haq mmg terbaik dlm mengkenen kan kawan2..
hahaha

Anonymous said...

wey aku suka~~~ suka sgt~~~
aku senggih sorang2~~~

Tfaaaaaa said...

comel ahhhhh!!!

hahahaha..congratssss :)

Anonymous said...

hahhahahha. ngeng~

in_wired88 said...

keke.. sweetnyer

Anonymous said...

sweet sngt~~~manjang je tarik sengih bce cite ni...suke cite ni like org gilak~~~ni yg xsba nk tngu n3 baru...=)

aisyah said...

manis n sgt romantik laaa ad ngan jaja!!!
jelesssssss..........

just me said...

comel

Anonymous said...

jng la sweet sngat cik cucur.....ahhaha

aira said...

senyum smpai telinge..hehehe..shuwitttnyer....

Hilma said...

sukenyeeer..hakhak..HAQ nakal eh..

Anonymous said...

'sweet tak boleh control'
memang sweet...
haq...pandai...

Zierwa Zainal said...

best gile...sweetnye..hehe

kalau sudi komen la entry saya..
mAri kita teka??

DianaTakyuddin said...

sgt sgt sgt suker ad n jaja....sweet giler!!!!

Miss Kira said...

okey.... ad is sooooooo sweet...
heheehe

:)

Bulanhijau said...

"Ja, jangan sweet sangat"

ohhooo.. aku flying-flying ms bce kali ni.
btw, Ad-Jaja mmg terbaek!

Anonymous said...

sgt sweetla mereka 2..
sgt sweet smpi org yg baca pn jd sweet sama..
sengih2 je sepanjang baca cter nie..=D

~kiddokidz~

vioskylet said...

ha3.
sweet gle la ad ngan jaja ni.
pandai haq nk kene kn dowg eh.
cepat2 smbg.
xsbr nk tgk vid ngan nana lak.

asal xbagi semua lepak skali??

Unknown said...

waaaaaaaa...sweet x leh blah..huhuhu..comey gile dorg ni!! ske sgt2!! pndai la haq 2..bg 1 srg..kt kwn2 die..hehehe..x sabo tggu next n3..nk tau psl vid n nana..hehehe

Pitak said...

sweet weh!
aku rse cm over mkn gula.
lalalala..
ouh, nway tengs 4 advices.

Anonymous said...

sweet tak boleh control la Ad n jaja ni...
aku pulak sengih tak boleh control bace part diorang..heee~

atiQah said...

wahhhh~~~sgt2 sweet....nk bc lg laaa..da 3 kali bc dok sengeh sorg2..da jd sengih xleh kontrol plak..haha..
keep on cik cucur!

nursya said...

suka..suka.. Ad ngn Jaja...
sweet sgt...
hihihi...

FateN said...

suweeeeettttttttttt. we want ep 25!! heee

MaY_LiN said...

alahai~
manja...
sis..ade cam missing word je..
bukan ke..
"mak awak tak pesan ke, tak boleh BAWA anak dara.."

cucuratap said...

thx May Lin =)

kak no said...

salam, alahaiii...terasa muda 5 tahun pulak baca cerita ni

akirah said...

so sweet la diorg nehh..
a sentence dat means a lot..
more than enough lah!!hee
berjaya membuatkan ak angau overbOt..
luv it so muchh\o/
thanxs cucur~

Anonymous said...

suka ad balik...
dulu dia lama sgt hilang ...tu yg jd bkn taste aku...hik3

x da keja la haq...
adoi

thanx for the post by the way...
best la crita ni
aaaa

Anonymous said...

alahai cucuratap.....

memang best entry kali ni... memang senyum meleret tak putus.. sampai tgh taip comment ni pun tersenyum-senyum....

semoga berpanjangan!!!!....

salam dari Los Angeles...

Anonymous said...

so sweet....

syima said...

SUHWEETT GILESSS!!!

senyum manjang je bc n3 ni..

xsaba nk bc cite vid + nana laks

huhu

notie said...

huh....so sweeettttt tak leh control.....Diq non emmm sweeetttttttt nya...... akak jadi sengehhhhh tak leh controllllll

Shima Awang said...

dah lama x komen kat sini...sweet sgt citer jaja n ad tue..vid and nana camner lak erk...cepat2 sambung tau....

Unknown said...

"sweet xleh control" tq penulis!!

Anonymous said...

NAK LAGI PLEASE

Che Sue said...

he.. soooo sweeet!
jaja n ad
bagus g2..!

miss nina said...

cairlah baca entri ni
takde konflik..smooth je
~thx cik cucur, semua tgh feeling romantik

jaja said...

haha..suke jaja ngan ad

didi said...

waa....i loikkkeeeeeeeee....sweet nyer Jaja ngn Ad....

@dDy@ said...

semakin ari semakin comel lak advidhaq neh... ;)

qyqa said...

huwaaaaaaaaaaaa............
da pon part ad n jaja.
baru hari ni bole buka pc tgk skali da banyak episod.
tq kak.
ho3..
poster cun!!!

Anonymous said...

aku gile lagiiiii, aaa tidakkkkkkk

iejay Zakaria said...

ad!!! comelnya dia and jaja...

TAN-te said...

aduhai...... sweeeeeeettttttt yg x bleh control!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sweeet sgt!!!!!! suke!!!!!!!!!

eheh bagus nye kalau dapat instructor ajar kapal terbang cam tu. nak nak AD jadi instructor kapal terbang !!!! baru la boleh paham cam ni!!!

waniey said...

cik cucur, jgn lh sweet sgt smpai xleh control...

arggh suka giler en3 ni,,..gelak sorg2 smpai kuar air mata dh ni....

ad+jaja dh ok, haq+mira pn dh..tgal nana dgn vid yg mmg x reti nk b'ckap tu...x sbar nk tunggu...

NabilahAzis said...

ahaa!!
ber'ula2' aty kite ri ni dpt n3 baru.
paper abes,dpt n3 besh pulak!!
t'masih cucur!
(^o^)

Anonymous said...

haha..asyk sengih n gelak je..sgt syiok..2 thumb up 4 u..

Salmiza said...

alalala comelnye..

fuzzy said...

huhu..sweet x leh control ar citer ni..keje msing2 x leh blah..2 perfect men..hehehehe..kadang2 malu sendiri je gelak2 bace citer ni coz bdak bilik study ni mcm plik tgk aku gelak sowunk2..hehehe..cepat2..nk tau kisah Vid n nana gak...

faathah said...

tgh gle2 fikir nk msuk mne err..
buke2...ad post ni.
mmg sweet la..
thnx cucur..tng rasa hati sket..hehe

MiZZy MaDie said...

iys getting sweet and aweeter everytime...keep up the great job...love it damn much

Anonymous said...

so sweet.......
ska sgt ad n jaja....
x sbar nk tggu n3 sterusnya....
sweet x boley control.....
so sweet.....sengih sowg2 ak..
hahahahha..:D

intan_aya said...

kak cucur atap....
mmg sweet abis....

bleh plak d0rg ckp swet abis but ten jus jwb 'swet xbleh c0ntr0l'...

mmg sengih s0rg2 mase bace n3 nie....

d0rg x kekok pun mase ckp mcm 2..

yonna arisa said...

ayat gula dah melting~

sis56 said...

best sesgt cite nih!!!!
~thumbs up

Anonymous said...

so sweet....
Ad n ja..
Cepaaaat smbg yer dik cucur..


Kak elin..

Anonymous said...

sweet nyep la diorg dua ni..hihi

farah said...

dayyyyyym ! nak boyfie mcm Ad . hakhak hak . okay , aku perahsan. durhhhhhhhh . gila comel :)
''Ja , jgn sweet sgt'' fuh mmg tabik la sama cik cucur. rse aku pulak yg melayang bila baca post yg nie. *GI-LA*miahaha
-farah-

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio