♡assalamualaikum

currently updating First.

Sunday, April 25, 2010

ADVIDHAQ [21]

“awak pergi kat kereta dulu, nanti saya datang.” Haq menyerahkan kunci keretanya pada Mira. Matanya masih tak lepas pada Vid.

Mira sekadar angguk.

“jangan angkat dulu tau, tunggu saya datang.” Haq menunduk sedikit, memandang Mira yang separas bahunya.

Mira mengangguk lagi sekali dan terus berlalu.

Haq berjalan dengan senyap dan menyusup ke belakang Vid tanpa dia sedari. Pap! Tangannya menepuk bahu Vid dari belakang.

“woih!” Vid berpaling kebelakang.

“buatpe?” Haq betanya.

“buatpe?” Vid memulangkan soalan pada Haq.

“aku tanya kau dulu.”

Vid memalingkan mukanya kekiri. “tu.”

Haq mengekor pandangan Vid. Apsal dengan minah tak-pandai-angkat-barang-sendiri tu? “Nita?”

“kau kenal?” besar mata Vid disebalik shades gelapnya.

Haq geleng. “kau kenal pulak?”

“dia mintak tolong.” Ringkas jawapan Vid.

“kau ni..” Haq muka serius. “asal orang mintak tolong je, nak tolong. Ey.” Dia menggeleng-geleng.

“kenal haritu. Office Rai. 2-3 days, dia mintak tolong pick up kat balai. Kereta kena tahan, harini dia ada job, aku tolongla hantar.”

“apahal pulak kereta kena tahan! Setahu aku kalau ada dadah je kena tahan!” Haq muka terkejut.

Vid menjungkit bahu. “entah tak tanya.”

“tu la kau! tolong orang pandai padahal dah tau diri tu tak reti nak bermesra alam, nak jugak. Benda-benda penting macamni pun tak tanya. Semua kalau boleh angkut je masuk dalam kereta tu.”

Vid senyap. Haq dan turn on dia punya gaya ‘orang tua’. Tadah jela telinga. Kan dah kata, dia ni sense ambil berat terlebih.

“dahtu? Kau jadi driver dia la pulak dok melangut tunggu dia habis kerja?” Haq bertanya lagi.

Vid mengangkat sebelah bahu. “entah. Ye la kot.”

“ek eh boleh pulak kot-kot..” Haq membetulkan cap diatas kepala. Panas terik! “pinjam Police kau ni kejap.” Dia menarik sunglasses yang tersarung di muka Vid selamba.

“oi!”

Haq meninggalkan Vid disitu. Haih. Dahla bercakap pun tak reti, rabun pulak tu. Selamba Haq mengata didalam hati. Geram.

***

Photoshoot sudah 15minit bermula.

“Mira tolong, the blue necklace?”

“not that one Mira, another one dalam kotak besar tu.”

“Mira boleh tolong tak bagi sandal lain dekat model tu?”

“Mira, where’s the gold bangle? You tak bawak ke?”

“models please change your scarf. Go to.. where’s my assistant?Mira!!”

“Mira can you please hold this one kejap.”

Haq duduk dikerusi lipat itu dengan muka tegang. Ape kemendenya si Nita ni? dok mengarah-arah orang je kerja. Tahun bila la pulak Mira tu diisytihar jadi assistant dia. Perasan. Pangkat Mira tak turun lagi la woi.

Nita berdiri disebelah photographer yang sibuk menangkap aksi model dihadapan kandang kuda belang. “add the eyeshadow please? Cair dah.”

Berkejar make-up artist bersama palet eyeshadow ditangan.

“I taknak you. Hand it to Mira.” Nita memberi arahan kepada make-up artist tadi.

Automatik Haq berdiri tegak macam punggung kena bakar. Over dah ni, makcik.

Mira berlari anak dari tempat aksesori ke arah set fotografi.

“kejap.” Haq menahan jalan Mira dengan lengannya.

Mira berkerut kening. Tak faham. “kenapa?”

“jom balik.”

“tapi kan..”

“Mira kena tolong I, dia tak boleh balik lagi.” Suara Nita memotong.

Haq menarik nafas. Sabar. “cik, cik apa tadi nama?”

“Nita.” Nita meninggikan dagunya.

“ha Cik Nita, Mira came here to help, not to assist you.” Tenang Haq mengeluarkan kata. “dia datang dengan rela hati, jadi dia juga boleh balik dengan suka hati.”

“help dengan assist tak sama ke encik?” Nita bertanya sinis.

“orang yang memerlukan pertolongan, tak bossy around cik. She’s not even your assistant, saja nak bagi tau kalau tak sedarlah kan.”

Nita terdiam.

“balik jom, Mira. Vid, ciao” Haq mengangkat tangan pada Vid.

Vid mengangkat tangan kembali tanpa senyum. Haq tengah panas.

Haq masih berdiri tegak disitu. Menunggu kalau-kalau Vid pun nak ciao sama. Tapi lepas 2-3 saat tengok Vid takde ura-ura nak blah pun, dia terus berpaling kebelakang. Mira disebelahnya masih terpinga-pinga. Handbag Mira diangkat dan dihulur pada Mira. “jomlah.”

“habis barang-barang kita bawak tadi siapa nak bawak balik?”

“memang menipu kalau van prop tu tak muat.” Haq menjawab selamba.

Nita yang mendengar terasa telinganya berdesing.

****

“ha, kenapa?” Haq memandang kiri. Aku bawak kereta, dia tenung macam aku tengah menunggang gajah.

Mira mengiring badannya kekanan. Kedua-dua tangannya dilapik dibawah kepala. Senyap.

Haq memandang lagi kekiri sekilas. “kenapa?”

“Nita is the only one yang bercakap dengan saya dalam office.”

“so I make the thing worst lah ni?” Haq mengagak.

Mira senyap tak menjawab. Mata masih memandang Haq yang tenang memandu.

“dia tu fake lah.” Haq melontarkan tanggapannya. “kalau handbag awak tadi panjang macam T-square, dah lama dah mendarat atas kepala dia.”

“I don’t care. What I care is my job. Dia nak fake ke, pretend ke, hypocrite ke..” Mira menegakkan kembali badannya kedepan. “lantak dia.”

Haq menggosok-gosok tangan kanannya pada stering. Agak-agak nak hentak stering tak?

“saya tahu..” Mira menyambung percakapannya. “Nita tu perangai dia lain macam sikit.”

“ni dah dua tiga macam dah ni..” Haq mencelah.

“I don’t have option.”

“you do.”

Mira memandang kanan. “susah la cakap dengan awak ni.”

“bukan ada kesan pun awak dengar ke tak cakap dia. Yang awak nak kena dengar cakap Rai, your editor slash your boss. And that ‘animal’ theme, macam entah apa-apa. Idea tak fresh. Vogue dengan Marie Claire dah buat berzaman dah kot benda tu. Then dia nak buat photoshoot set tu macam dia punya sorang. Bossy around sana-sini or bossy with you, specifically. Main order je. Padahal nampak sangat yang dia suruh tu bukan bidang kerja awak. Stylist mana ada pergi lari-lari bawak eyeshadow nak tempek dekat models. And jangan lupa dia address you as her assistant. What the heck?” krekkkkkkkk! Haq mengangkat handbreak kasar. Nasib tak langgar lampu merah.

Mira tersenyap. Mana tak terdiam kalau terasa diri macam kena tembak-tembak dengan perkataan yang keluar macam peluru.

Suasana dalam kereta itu sunyi sebentar.

“em.” Mira mencari modal nak bersuara. Tiba-tiba dia tarik senyum. “you know Vogue? And Marie Claire?”

Haq tergelak. Kantoi.





*Police ialah jenama sunglasses
*T-square ialah pembaris bentuk T panjang yg arkitek/eng guna untuk drawing.

27 comments:

Unknown said...

aneeza_y da bce blom ni?

Anonymous said...

wau...sy suka..tp nk cite AD
ANEEYZA_Y

Unknown said...

eeeeeeeeeeeeeeeeee!!! geramnye kt nita 2! bnci tahap dewa kt die! gedik! ngade! ee..rse nk lempang je pmpuan 2..yg si vid 2 bek sgt..ish..geram sgguh sy skg ni! cian mira..thnx 2 haq sbb bela mira n said sumting stret 2 nita's face! nk lg n3! tulum2...nk tau ape jd next! huhuhu

Anonymous said...

Waaa...bestnyer2..nk lg la cucur...
best gler cter2 awk nie,xpenah miss 1 pun...
weee...

faathah said...

waaaaa,,benci nita..
she is annoying~
kesian mira..
nseb bek HAQ 2 protective..

aisyah said...

panazzz btol bce n3 ni!!!
rse nk lempang je nita gle tu!!!
uishhh...xpasal2 darah tgi aku..hahaha...
cik cucur keep up yerrr...but pls dun make dat bossy bitchy nita as vid's girl....plssss sgt2!!

Anonymous said...

xsabo la nk tggu next n3.
sronok btui haq kutuk nita, puas hati den!!
tapi apsal vid xblah gak. mesra alam btui...
per agaknyer yg jadi kt nana tue.. cian yer..
'burung'nyer melepas.......huhuhuhuhu

Anonymous said...

sweett...

adikkechik said...

ngeeee~~
sambong banyak2 eh
before saye start semeste
=)

keSENGALan teserlah.. said...

haha..

aku rase cm nk cekik cekik nita dan baling dye masuk loji dpn rumah kawan aku kat pinggiran nie ha..grrrrrrrrrrr..

vid plak??aissshh..boikot vid..

nk tekan button like untuk haq n mira buleh??
haahaha..

Zierwa Zainal said...

nita jahat gile..bgus haq wt mcm tu..tp npe ngan vid ea??

fazliana said...

eeeeeeeeee
kesian kt vid..jdik pak
jaga kt situ!huhuhuhhu

sugar2 kapas strawberry said...

hoho..igt kn police tu ape..
nyampah meluap2 ngn nita tuh.

MaY_LiN said...

ha amikkk...
sekali die cakap..
non stop daaa

qyqa said...

huwarh..
gila bes...
nak part jaja ad....
benci nita ok!!!!

akak,bt r poster.
baru ble byg watak.
bole????=)

haikadove said...

hahaa. haq mmg terlebih caring~
tp sukeee! yg si vid tue pon.
hailoh. ikut jelaa ckp si nita tue.
patut haq tarik vid balik skali. pdn muke nita!
hahahaa ;p

manggis said...

haha.. ak ske haq..
duh.. protective gile..
comey2
i want haq! haha

I ♥ U Bakery House said...

tolong la jgn bg vid 2 kt nita... eiii.. nyampah tolll! :P
hehehhe

Anonymous said...

suke2~
nita tu ade masalah otak kot...hahaha~
mane AD n Jaja???

lynna said...

makin siok plak cite ni...tp yg spoilnya c vid tu la..arap2 jgn gado dgn haq dah la...tensen tgk c nita tu...bila nana nak take over ngorat c vid ni hahaha

Snow_Queen said...

ish si vid ni bg muka sgt kat si nita tu..lg rela vid dgn nana wlaupun kple nana senget skit hehehe..cucur wat la vid tgas skit dgn nita tu...

iejay Zakaria said...

my dear sis...

rasanya better angkat this story la jadi manuskrip... nampak cam dah ok konfliknya...
x payah letak banyak2 pasal masa dia org school pun okay.. plus tunggu kamu indah siap berjanggut la... hahaha

BTW saya pun tak suka la vid tu... apa kes macam org kena manderem je... ikut aja apa si nita tu suruh... and where is my Adha? miss encik adha dah ni... hahahaha...

Anonymous said...

huhuh..
geram ngan minah nita neh...
rase nak hempok2 jew..
ishhh...
haq terbaek la...
owhh...sweeettt~

Tfaaaaaa said...

mane nombor 20??

s0meboDy s0mEoNe said...

cik cucur..
dak lk kat skol pon gne gak t square..
hihi..
arghhhh..
benci a tgok nita tuh..
bjek besh jerk.!!
ta kada ke dirik langsong.!

huJang siaNg said...

giler la somebody someone..
penoh perasaang dier nuleh komen..

Anonymous said...

rasa mcm si nita tu betrayer company tu kot...dia jeles kat mira...tu yg bossy smcm jer mcm pangkat dia lebh tinggi dr mira tu...

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio