♡assalamualaikum


Friday, August 28, 2009

istana 9

“Ana? Kemana tu?”

Duh! Ayah!

Ana dah terkaku dekat depan gril. Kenapa taktau pun ayah habis kerja luar harini?

“keluar dengan Jeff kejap, yah.” Suara Jeff tiba-tiba datang dari belakang badan Ana.

“nak balik u esok kan?”

“kejap je yah…”

Phew~ Ana tarik nafas lega.

“oh. bila nak baliknya?”

Ana buat muka anak baik, “petang?”

“hmm.” Ayah angguk dan terus masuk kedalam.

Ana pandang Jeff pelik, Jeff pun pandang Ana pelik. Kenapa senang sangat ayah harini? Penat agaknya. Tak kisahla! Janji misi harini jalan!

“Kak Wawa ni confirm bawak kereta tak ni? Jeff taknak menapak pulak nanti!”

“confirm la!!”

“alamat office dekat kad ni, alamat betul ke alamat tampal je?”

Ana buat muka geram. Curios melampau adik aku ni. “alamat betul la! aku pernah pergi!”

****

Ana berjalan terjengket-jengket didepan bangunan pejabat itu. Terkedek-kedek dia menyelinap disebalik tiang. Kepalanya dijenguk sedikit keluar, matanya melilau kiri-kanan.

Wawa yang berjalan dengan Jeff dibelakang hanya menggeleng-geleng.

“kau tengok kakak kau tu? amendeeeeeee la minah ni.”

Jeff mendongak kepala keatas. Time-time ni la rasa nak buang title ‘saya-adik-Ana Suria’. Buat aku segan je.

Cepat Jeff menarik lengan kakaknya. “apa ni Kak Ana?”

“nanti dia nampak karang…”

Bila tang lurus bendulnya datang, memang rasa nak celup-celup kakaknya ni dalam air. Kasi sedar sikit. “kita buat biasa je.. dia kat dalam office dia tu, tak nampak punya.”

“entah kau ni. buat gaya macam tu kena cekup dengan pak guard baru kau tau.” Wawa mencelah.

Ana mencebik. Semua aku buat, semuanya salah.

“kalau Ikram nampak kita, siap kau!” dengan garangfnya Ana menyergah Jeff.

“kenapa Ikram tak boleh nampak ‘kita’?” tiba-tiba boleh pulak ada suara asing interframe…

Wawa, Jeff dan Ana melipat tengkuk serentak. Siapa pulak ni?

Lelaki itu santai dengan jaket dan seluar jeans. Siap naik-naik kening memandang diorang 3 orang.

“sibuk kenapa? Buat hal sendiri-sendiri lah!” Ana bercekak pinggang. Sibuk je. misi ni boleh 3 orang je tau! Lebih-lebih tak jadi!

Lelaki tadi tarik senyum sinis. “nak jumpa Ikram ke?”

Ana geleng laju-laju. “kenal ke?”

Lelaki tadi menggerakkan jari telunjuk kedadanya. “hmm?” jarinya ditunjukkan pula pada bangunan atas, “Ikram?”

Ana angguk.

“nak kata kenal tu… erm.. taklah sangat. Tapi mengadap muka dia sejak lahir tu memang dah muak.”

Ketiga-ketiga mereka ternganga. Apakah???

“kkk….ka…kau.. Raja.. Raja.. anak raja..jugak??” Ana dah terketar-ketar.

Lelaki itu kerut dahi. “Ikram pernah kata dia anak raja ke?”

Ana memegang-megang atas tudungnya. “err.. tak pernah.. tapi…”

“jadi, aku memang anak raja. Tapi bukan anak raja ‘ju-gak’.”

Jeff buat muka. Riak apahal…

“sorry..sorry.. kitorang dah nak balik dah ni.” Wawa menyelit. Lama-lama kat sini karang jadi scene ape pulak karang.

“kejap.” Lelaki itu angkat tangan pada Wawa. Dia merenung Ana. “kenapa nak mengendap Ikram?”

“siapa mengendap!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Heh. Lelaki itu tegelak kecil. “jangan kata….” Ayatnya terhenti.

“jangan kata apa?” Ana menahan sabar.

Lelaki itu mengecikkan matanya dan menunduk sikit merenung Ana. “dia ajak kau kahwin eh?”

Zappppppppppppp!

Tersentak Ana mendengar ayat itu.

Wawa dengan Jeff pun tersentak sampai menganga.

“crap~ hahahahaha.” Lelaki itu gelak besar. Gelak sampai dia mengurut-urut dahi.

Ana makin menyampah dengan lelaki didepannya kini. “hey! Kau kenapa!”

“apa tengking-tengking anak raja?”

“berlagak! Riak!”

Lelaki itu senyum lagi. Senyum menyakitkan hati. “kau kata aku berlagak..riak.. kau taktau lagi riak Ikram macam mana.”

“aku tau dia macam mana!”

Lelaki itu menggeleng perlahan. “tak… kau belum tau.”

Ana dah rasa berasap. “kau ni siapa sebenarnya?” sibuk mengata orang ingat bagus??

“anak raja..”

“anak raja Venezuela ke?”

“kau….memang….bukan….type…Ikram..” lambat-lambat lelaki itu menghabiskan ayat.

Ana memeluk tubuh. Muka garang. “jangan nak main-main boleh tak?”

“jom, ikut aku.”

“tak hingin!”

“kalau kau nak tau sangat pasal Ikram, baik kau ikut cakap aku.”

“aah. Ye sangat la tu.”

Hahahaha. Ketawa lelaki itu meletus kuat lagi sekali. “kau ni kelakar ah. Ikram…Ikram..”

“eh, kau ni sape ni?”

“come, ikut aku.”

********

Ok. lagi seorang Yang Mulia muncul depan mata dia. Yang Mulia Raja Awalludin. Entah kenapa rasa semua maklumat tak boleh nak diproses dalam otak. Hoi, memanglah aku pernah belajar pasal hierarki di-raja masa subjek sejarah dekat sekolah menengah, tapi bila dah mengadap sendiri depan mata, hah! Tau la kau pening macam mana!

Macam mana aku boleh jumpa dengan sepupu dia pulak? Adoi! Serabut!

“kau jangan la lurus sangat.. asal keturunan raja nak masuk meminang je, kau nak.”

“ehh.. aku mula-mula taktau pun dia keturunan raja tau! Dan, dia pun tak suka dengan gelaran raja tu!”

“alahai… taktik basi la.”

Memang semenjak tadi, Wawa dengan Jeff jadi pendengar dan pemerhati setia. Dua orang ni asik bertekak je. Teh ais dalam gelas masing-masing pun tak luak.

“taktik?”

“humph. ‘jangan panggil saya raja’ atau ‘lupakan depan nama saya’ atau ‘layan saya macam
orang biasa’. Semua tu zaman tok kaduk punya ayat.”

Ana tersenyap.

Awal mendekatkan badannya ke meja gerai itu. mendekatkan dirinya dengan Ana dihadapan.

“dia ada panggil kau, ‘love’?”

Sentap.

“dia ada bagi kau, barang yang kau nak?”

Sentap 2 kali.

“dia ada puji-puji kata kau sweet.. or lovely?”

Sentap 3 kali.

“dia ada kata, kau priority?”

Sentap. Kali ke… sudah! sudah! taknak dengar!

Awal merenung muka Ana yang innocent habis. “jangan bodohkan diri kau. Kau ni, special. Ikram tu kuman je dalam hidup kau.”

Ana merenung sandal yang tak cantik langsung dikakinya.

Bodoh ke aku?

“Wawa, jom balik. Jeff, jom.” Ana menyeret kerusi plastiknya kebelakang.

50 comments:

Anonymous said...

wahh!! bangge gle jadik org pertama yg bace..haha...worthed aku bejaga siapkan assigmnt sampai pagi..haha..bhgia...best la citer ko... sume citer yg ade kat sini best! especially bidadara..luv it~ika hanira~

saadiah~~ said...

waaahhh..best2..

keSENGALan teserlah.. said...

perrhh..
spe lak awal nieh?
ttbe je...
n btol ke kate awal ttg ikram tuh?
cm dye btol2 kenl je taktik ikram..
ngeeeeee..
smbung2...

sya[E] said...

waa...xkn la ikram cm2 punye prangai???
tak kan??...
ke awal sengaja dengki 2??
ish xsabo nk tau..
smbg lg cucur...=)

Anonymous said...

alahaiii.........
wat suspen je.....
huuhhhuhu......

ramadhan kareem~

^arina^ said...

wahh....suspen!

miss said...

thanks cucur..
u'r da best in town..
keep it up..

Chameytto said...

huarghhh....haha..1st time comment kat sini terus dpt jd sbg pengomen yg pertama. huhu. suka2. tak sia2 aku baca entry ni sambil sahur. mmg bes sampai ke anak tekak. mcm biasa, we want more.

misz nana said...

hohh?? biar benar?
xkan Ikram nak mainkan Ana?
gaya si Awal ni cam x puas ati kat Ikram je..
ke, dia nak jatuhkan Ikram?

alin said...

adoiiyaiiiiiiiiiii...
biar betol....
spe lak raja awalludin ni........
huhuhuhuhu...
dengki kt iqram ker...

comei said...

ala...toi ke tu?
ntah2 tipu je
cian ana huhuhu

Anonymous said...

waa...apasal nie..
kompius le...
ikram nie baik
ke jahat...

-ieja-

ecah hamzah said...

interesting......smbg2!hehehe

Anonymous said...

pliz...cpt smbg cite niey...
bez sgt....

ccake.... said...

waa!!!
apece nie????
smbg2...

bulanhijau said...

oh My~
tolongla..
ikram tak buat hal kan??

cik cucur,
ktorang nak ana dgn ikram~

Ros'Z said...

CK CucurAtap...thanx 4 d n3. Wpun baru jumpa blog Ck Cucur ni dlm minggu ni but sy dah khatam semua e-novel n cerpen. Ni tengah follow Istana. Suker...suker...sayanggggggggg ck cucur.

areila sahimi said...

giler suspend!!!
p/s: kiter peminat awaluddin ashaari...ekekek...

missy said...

asal jht sgt ayat ank raja sorg ni?
bikin panass jerr...

L said...

darn it. ikram ni memain ke? grr
jgn kata awal sangkut dgn ana plak dah

nursya said...

ala ciannyer kat ana...
btl ker ikram main2 kan dia...
huhuhu...
sedey jer...

z3rniYyz3Rn said...

pe sume ni..??
pe dah jadik..??ngee..
x saba nak tao loh!!!

Lisya said...

alahaiii.
btol ke ape yg awal tuh ckp ?

oRkId eDyLiYnE said...

lawaklah Ana ni...
tapi...
kesian Ana...
sambung lagi...

hazaryu said...

cepatla saMBUNG cucur atap..suspen sangat nih..

.pitak. said...

nggee?
apa ini?
takkanlah?

Nu_Rull said...

cepat la sambung...

f.a.t.i.n.n.a.d.h.i.r.a.h said...

adeehhhh,,,sape lak tuh???
dok serabut2 kan ana..

aqi` akirah said...

aaaaaaaaa\o\
sedey nyeeee..
ishkk..ishkkk

Anonymous said...

waaa. saspennye........
spa ikram sebenarnya??????

$yAziE said...

alah..sekejapnyer..xpuas

YukiNouta~ said...

adooiiii...npe tuh???cedihnyer ana..
wua2..kijam ah 'ank raja nyebok' tuh..
de lak...ni men kes tikan blakng ke hape??uh..

hah ha..emo...haioh..
btw thnx cucuratap 4da new n3 for istana.=D
ai like..(^^,)v..

mieya ed0ya said...

laen mcm dh
ngeh !
ape pulak lps ney ekk ?
=)

Nuradila said...

knape tiba-tiba flow citer jd mcm nie??

betol ke ape yg diagakkan oleh Jeff....

ikram tu betul-betul jahat kerh???

Anonymous said...

oh no!!!!!!!!!!!!!

i am nemo said...

haish...tak caya la ngan awal ni...msti ikram pernah luah kat awal psl ana...tu yg dia tau semua tu...papepun, nak ikram ngan ana jgk...hehe...all the best tuk cik cucur...

aqilah said...

alamak, siapa pulak ni? dan ana pun, yg mengendap2 tu, kenapa?????? ni yg best ni. lagi tak sabar ni........................

MaY_LiN said...

adoyai...
bikn panaz je..
pe dok bakar2 ni..

dreamer said...

cucur...sgt la suspen..
best =)
smbg lg...

salam ramadhan :)

*umi kalsom*

in_wired88 said...

wat awal ngan ana lak..haha

Anonymous said...

haha...tol gak kater awal n jeff tue..
sesenang oren jerk pggl love kt org...
huhuhuu.....

shana said...

aiyyyaaaa!!!! nape cm2 plak???
ni msti ad pape ni...
mybe jgak la ikram 2 mcm yg si awal 2 mention,
tp mngkin ngn ana ni die serius..!
hehe... mengikut firasatku la... hehe

...aKu... said...

apekah ini?????? apekah ape yg awal ckp psl ikram 2 btol??? tidaaaaaaaaaaaakkkkk!! x mo g2!! nk ana dgn ikram jgk!! dh lme tggu cite ni..tbe2 ble bce..ada si pnyibuk yg buat ikram nmpk jht..x ske2..cik cucur..cpt la smbung lg..plez..x sabo nk tau cite strusnye..

Anonymous said...

weh
suspended gla
cpt3 ae next chap
kamu indah skali
bez3 ae cta kt cneyh

eiDnuT said...

sbut ikram aku tbayang ikram dinzly nih muncul awal lak dan2 aku tbayang awal ashaari grrrrrrrrr awal aku baek kot ikram aku pon baek da la dua2 akuh suka..huhuhuhuhuhu

cikin said...

huhuhu... waaaa... tidakkk... ikrammmm xmo la jd jahat.. ikram mmg suke kat ana kan.. kan.. kan..;)

Anonymous said...

eee...geramnyee...cepat la smbung..da xsabar ni..huhu..besh2

LiNa said...

ikram tue sapa sebenarnya?pembelit ke?
ish..xsabar nak tau sambungannya..
sambung lagi yer..

Anonymous said...

n3 yang saspen...ntah2 kan ikram yang pegi tanya si awalludin tu taktik nk ngorat perempuan...sebab tu la die tahuuuu.....
nak lagi...nak lagi

ibu howt said...

arrrr...nk lagi2..nk lagi...smbungn phulezzzzz

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio