♡assalamualaikum

comeback, kononnya ;p

AVH [34], AVH [35], AVH [36]

Thursday, May 28, 2009

kamu indah [9]

**entry ini lebih best dibaca sambil mendengar lagu ini, ternyata by estrella. =)







Malam itu, Reza dan Indah melepak di anjung. Bertemankan lingkaran ubat nyamuk Fumakilla dan buah mata kucing satu plastik. Nek Ngah dah memerap dalam bilik. Mengantuk sangat katanya. Anjung rumah Nek Ngah mengadap parit, dan ada rumah orang lain didepannya. Senyap. Sunyi. Ada beberapa batang pokok pisang berhampiran dengan batas, pokok kelapa pun ada jugak. Angin malam dekat kampung sejuk, walaupun bau angin kampung lain sikit. Reza bertenggek ditangga atas sikit daripada Indah. Dua-dua merenung apa sahaja yang dihidangkan dihadapan mata.

“Reza…” perlahan Indah menegur.

“hmm..”

“kau pernah tak rasa…. Tak cukup?” Indah menongkat dagunya dengan tangan.

“tak cukup macam mana?”

“macam… hidup tak lengkap…”

Humph. Reza melepaskan keluhan berat. “kau rasa macam tu ke?”

Indah angguk.

“apa dia yang tak cukup? Tak lengkap?”

Indah angkat bahu.

“Indah…”

Indah tarik senyum. “taktau kenapa rasa suka dengar ‘indah’ tu.”

“sebutlah selalu.” Reza pun turut senyum.

“apalah sebut nama sendiri.”

“boleh je. selain dari ‘aku’, ‘saya’, boleh je guna nama..”

Indah kalih pandangan kebelakang sebentar, menghadap Reza. “tak kelakar?”

“langsung tak.” Sebiji lagi buah mata kucing masuk ke mulut.

“Indah rasa..”

“pffffh!! Hahahaha.” Belum sempat ayat Indah habis, Reza dah gelak sakan.

“kata tak kelakar langsung!”

“ok.ok. tak..tak. sorry. Sambung-sambung.” Sengih Reza masih berbaki.

“Indah rasa.. ada yang tak cukup dalam hidup Indah. Macam puzzle. Hilang kepingan terakhir. Jadi tak lengkap.”

“apa dia?”

“Indah sendiri taktau.”

“keluarga Indah tak ok ke?”

“tak. Semua ok. Mummy..” Indah terhenti sekejap. “boleh guna Bahasa Inggeris tak?”

Reza sengih. “boleh. Dibenarkan untuk masa ini je.”

Indah senyum lagi. “mummy loving, soft.. baik. Daddy sporting.. my siblings pun ok. Indah ada 2 abang, and sorang adik perempuan.”

“ow. Ok. erm, apa lagi tak cukup? Study?”

“actually, I’m a very..”

“very, very brilliant plus talented student.” Reza potong ayat Indah. “Indah dah pernah cakap dulu..”

“haha. Masa tu nak riak lebih je. Taklah brilliant pun. Degree pun merangkak lagi.”

“kalau bukan family.. bukan study.. apa yang kurang?”

“taktau.” Humph. “Indah tanya Reza dulu tadi. So? Pernah tak rasa macam tu?”

Sesaat dua Reza tersenyap. “sekarang.”

“hurm?”

“rasa kosong.”

Mata Indah terus ke mata Reza. “kita.. sama?” dia menggerakkan jari telunjuk pada Reza dan kemudian dirinya.

“kot.” Reza kerutkan keningnya.

“rasa macam.. ada kamera tapi tak ada filem. Ada iron tapi tak ada elektrik. Ada jam, tapi tak ada bateri. Ada handphone tapi tak ada kredit.” Indah seakan mengeluh.

“tak semestinya…. Filem tak ada, memory card boleh guna. Elektrik tak ada, bateri boleh ganti. Bateri tak ada, solar kan boleh pakai. Kredit tak ada, lain kali langgan post paid.”

Hehe. Kedua-dua mereka tersengih.

“semua boleh kan?” Indah bertanya.

“asalkan kena cari.”

“yup.”

“missing piece.” Serentak mereka menyebut. Haha. Mereka tertawa perlahan.

“apa gerak-gerak dekat pokok pisang tu?” Indah mengecilkan mata cuba meneropong.

“Indah.. period kan?”

“Reza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Sekali lagi lantai teratak Nek Ngah macam nak roboh bila dua manusia berlari masuk kebilik.

******

“Reza, kenapa bercerai?” soalan itu dilontarkan lagi sekali.

Reza senyap. “tutup lampu eh?” Reza dah bersedia nak memetik suis.

“Reza, kenapa bercerai?”

Tap! Lampu bilik terus ditutup. “nothing.”

“kenapa Reza?”

“tak penting.”

“salah siapa?”

“tak ada salah siapa-siapa.”

“sebab Reza tak kaya?”

“tak..”

“sebab perempuan tu tak lawa?”

“tak..”

“Reza ada suka perempuan lain?”

“tak..”

“korang tak bercinta?”

“dahla Indah. Tengah malam dah. Nanti ‘benda’ tu datang baru tau.”

Cepat-cepat Indah menutup mukanya dengan selimut.

Reza tak jadi nak tidur. Dia bersandar didinding. Rambutnya dikuak kebelakang. Seakan terdengar dicuping telinganya…

“Ayang nak pakai kebaya lace. Warna… biru muda. Cantik tak Abang rasa? Lepastu.. kita pakai bunga hidup dekat pelamin dengan main table. Nak? Tapi kan, bunga warna biru tak banyak. Ha! Blue rose dengan white daisy mesti cantik kan? Lepastu kan haritu pelamin warna krim, mesti nampak cantik bila kita yang pakai warna biru duduk dekat situ kan? Erm.. lepastu, kain sarung kebaya tu, biar panjaaaaaang..labuh-labuh sikit. Veil pun. Eeee~ sukanya. Abang kena pakai tux warna putih. No bow, tak elok. Tie ok?”

Ayang. Lembut suaranya. Petah bercakap. Tak pernah tak ada idea nak bersuara. Mesra bila senyum.

Reza terpandang beg kerjanya. Ada sesuatu yang dah lama tak dikeluarkan dari situ. Dia senyum.

Notebook dibuka perlahan diatas riba. Anak panah kecil digerakkan ke folder ‘picture’. Diklik pula pada folder ‘nikah day’. Penuh satu folder itu dengan gambar. Diklik pada gambar pertama. Windows photo gallery terpapar. Reza tarik sengih. Wajah dia yang segak berbaju melayu. Jelas, riak cuak dimukanya. Ingat lagi masa tu, mana sampin tercabut, songkok tak jumpa, stoking tak pakai. Gabra akad nikah punya pasal.

Sampai dimasjid, bertambah kelu lidahnya. Ayang dilihat dari jauh. Cantik.

Ditutup folder itu. Dibuka pula folder ‘wedding rumah ayang’. Majlis persandingan dipihak perempuan. Cantik temanya. Biru-putih. Macam yang dirancang. Diklik satu gambar. Mereka nampak gembira diatas pelamin. Dua-dua tak berhenti senyum. Ayang, senyum tak lekang.

Reza tersenyum sendiri. Sinis. Apa guna semua itu. Semua dah tak ada makna.

Notebook ditutup dan dialih ketepi.

Sekeping kad terjatuh dari celah beg notebooknya. Dikutip. Dia tau itu kad apa. Lampu handphone disuluh pada tengah kad.

Ya Allah Ya Tuhan kamiKami mohon limpah kurnia Mu,berkatilah majlis ini semoga berjalan dengan sempurna sepertimana yang Engkau Kehendaki.Limpahkanlah barakah dan rahmat jua keampunan Mu kepada pasangan suami isteri ini. Jadikanlah rumah tangga mereka sakinah, mawaddah dan warahmah dalam ketaatan terhadapMu. Kurniakanlah kepada mereka zuriat yang soleh dan solehah serta berikanlah ketenangan kepada mereka di dunia dan juga di akhirat. Sempurnakanlah iman serta agama mereka dengan berkat ikatan ini.Moga perkongsian hidup mereka berkekalan hingga ke akhir hayat"

Reza meraup mukanya. Be cool man. Tiba-tiba teringat ayat tadi. “tak ada filem, memory card boleh ganti..” perlahan dia menyebut semula ayat itu. Dia senyum sedikit. Yang lepas itu lepas. Yang tak lengkap itu boleh dicari.

Tanpa sedar, mata Indah masih belum layu dibawah selimut itu. Reza, ketika ini dia bukan Reza yang bemulut celupar, berkata lantang. Bukan Reza yang suka mengusik, pekena orang. Bukan, semua bukan.

24 comments:

Anonymous said...

hehehe... 1st... huh y Reza bercerai... nak tau... huh juz cute...

cornetto_o.d.f said...

kak cik cucur suke msok n3 bru mlm2 eh,,pg2 ea,,
hahaha,,bg0s2,,
best!!
musykil tol nape reza cerai,,
xnak la keje dye cm luth+iz,,
lain sket ley??hihih
bye,,gudnyte,,=)

ieda ^^ said...

a'ah la..musykil nk tau npe reza tu b'cerai la..

~pinkaholic~ said...

mana la c'atap dpt idea wat cite cmni kn..best! if wat keje reza mcm luth da ok..tp kalo ada idea wat keje lain laaaaagi ok..hehe~

sYaFaRiNa said...

knp ek diorg cerai....
curious nk thu....
best la cik cucuratap...

Anonymous said...

xsabo2 nk bce lg..truje neh..huhu (rAj_JaR)

Fill@ @naheR said...

betul2... tak nak keja dia mcm luth n iz... sumtin else ah kak cucur..

alkene87 said...

nape reza bcerai?
maybe sbb mak ayh pompuan tu
x restu prkahwinan dorg kot
sbb reza x setaraf dgn dorg
just keje biase2 je mcm pelukis ke, kartunis ke
so dorg still kawen gak sbbkan cinta.
hihi main agak2 je..
ape2pon sy tggu entry strusnyer..

MaY_LiN said...

wawawa...
cumilje...

nurhakim said...

salam...
asal reza cerai ngn wife dia???
musykil tul lah...huhuuu
xsbar nk thu pe jdi lpas nie..
tpi yg best lgu 2 lyannnn.....hihiiii

comei said...

uihk
pe ls jd ngn reza tu
saspen laa

nape cm rse de bunga2 cinta je
kt ayat last
hehehe indah suke reza ye

~ento~ said...

besttt...
da feel gile ngn cite ni..
cepat sambung ek...

hazaryu said...

x sabar nak tau kenape reza cerai...
indah..bila sebut nama sendiri, cute aje bunyinya...

hussy husna said...

2la,dri ayt td dieorng ni l0ving c0uple
kwen p0n c0z cinta tp heran gak nape leh cerai2 nie,huhu

akubintangbiasa said...

cucur udang satu!!!!!!!!!!!!!!! eheheheh... asal cerai..

...CiKdiDa... said...

em..nape reza ddivorce eh?nmpk dr care cite..cm loving kapel je..tp nape cerai jgk? curious nk tau ni..huhuhu..tp x pe la..indah dh ada..so reza jgn la sdey lg k? mulakn yg bru..tgglkn yg lme 2..smbung lg cucuratap..=)

arina said...

Dah x sabar nk tau nape reza cerai. Nmpk mcm hepi mase nikah tu

Luth tetap di hati ;p

misz nana said...

Tu la..
Tertanya2 gak ni nape Reza bercerai..
Owh cik writer..
Hilangkan la persoalan yg membelenggu diri kitorang ni.. Huhuu~

syah said...

besh..
p trtny2..
np reza brcerai eyh?..

keSENGALan teserlah.. said...

adehh.,.,asal aku rse cn sedey je n3 nieh..
huhu...
asl hud cerai???
ngeeee..misteri2...

bulanhijau said...

best2

npe reza cerai ek??
musykil ni..

smbg2

masyi said...

erk nape dia reza cerai ek?
dpt rase sbnrnya reza keje besh..
smbung2x

ceritaku MEMORIKU said...

kanda!!
nape reza bercerai?
erinne xtdo.he3
comey2
-na'dz

i-am-i said...

cerai mati x?..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio