♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, May 16, 2009

kamu indah [5]

Erinne mintak jasa baik Reza untuk bawak dia ke pekan. Banyak barang yang tak bawak. Yelah, nama pun lari tiba-tiba. Mana sempat nak cek barang complete ke tidak.

Sedang berjalan-jalan tu, Reza mengelamun. Bukan teringat dekat bekas isterinya, tapi berfikir pasal budak sebelahnya ni. Takkan betul-betul jatuh dari ufo kot! Ni Bagan Serai, bukan Roswell. “weh, dari semalam aku tanya. Kau nak pergi mana sebenarnya?”

“hurm?” Erinne mendongak melihat muka Reza.

“kau nak pergi mana sebenarnya?”

“beli bajulah.” Pelik Erinne dengar soalan tu. Bukan tadi dah bagitau ke nak pergi beli baju?

“bukan. Semalam.. sebelum kau jatuh tali air. Kau nak pergi mana sebenarnya?”

“hemmmmmmmm.” Lama Erinne berfikir jawapan yang sesuai nak kasi. “entah. Aku pun taktau.”

“ha?”

“taktau.”

“kau dari KL kan?”

“mana tau?”

“tengok pun tau. Kau lari dari rumah ke?”

“lebih kurang laa..”

Reza berhenti berjalan. Direnung perempuan berambut paras dada itu. “cakap betul-betul.”

“betul-betul la ni..”

Reza merenung tajam ke dalam mata Erinne. Erinne dah rasa aura lain macam. “ok..ok.. aku cerita. Tapi nanti jangan tak percaya pulak.”

Reza sambung berjalan. Dia tumpukan sepenuh perhatian pada Erinne.

“aku bangun pagi semalam, aku terasa nak lari. Tiba-tiba aje. Aku tinggalkan note dekat housemates aku, yang aku akan pergi lama. Aku turun pejabat kolej, aku mintak tangguh pengajian satu sem. Berasap jugak aku dalam office tu, lama gila dia nak kasi lepas. Lepastu aku pergi la Puduraya, even I have never been there. Aku main beli je tiket datang sini. Then.. tada! Here I am.” Erinne tersengih mengakhiri ceritanya.

Reza pandang pelik. Biar benar budak ni. “sorang pun taktau?”

Erinne geleng.

“tak inform your parents?”

Geleng lagi.

“humph.” Reza melepaskan keluhan berat.

“kenapa?”

“aku tengah fikir, macam mana nak bagitau Nek Ngah.”

“kalau kau bagitau benda sebenar… agak-agak Nek Ngah halau aku tak?”

“apsal kau tanya?”

“aku terasa macam suka pulak duduk situ.”

“tapi apa kau buat tu tak patut.. atleast kena inform parents kau.. nanti diorang tercari-cari.. kau tu dah la anak perempuan.”

“nanti kalau diorang suruh aku balik macam mana?”

“kau memang berhajat nak lari terus ke ni?” serius muka Reza.

Erinne geleng. “takdelah.. tapi aku taknak balik lagi.”

“kenapa kau lari sebenarnya?”

“aku taktau.”

Reza makin pelik. Dah berpuluh tahun aku hidup, tak pernah lagi terjumpa orang macam ni.

Erinne masuk kedalam satu kedai pakaian. Nak beli baju rumah je. dia rasa seronok pulak tengok tag harga murah-murah. Rasa nak borong semua. Haha.

Reza masih memerhatikan Erinne. Nak kata budak ni bermasalah.. nampak seronok, happy je.

“hey Parkinson! Rasa-rasa elok aku pakai tracksuit ke kain batik dekat rumah?”

“suka hatilah Norsiah..”

“tapi kalau aku pakai tracksuit, Nek Ngah sayang aku tak?”

Reza kerut dahi. “takde kena mengena la..” ntah pape la budak ni. Ingat pakai tracksuit Nek Ngah nak tendang masuk sawah ke?

“kalau aku pakai kain batik je sentiasa ok tak?”

Reza mengangguk je. Mentang-mentang dah pandai pakai, nak bantai pakai siang malam pulak dia ni. Tapi…… ok jugak.

Erinne memborong kain batik dengan t-shirt sampai berpuluh helai. Reza pun heran. Entah apa dia nak buat baju banyak-banyak macam tu.

“kau memang nak tinggal rumah Nek Ngah?” Reza bertanya lagi bila mereka keluar dari kedai itu.

“aah.”

Reza menggaru kepala. masalah ni. “takkan nak pretend jadi wife aku sampai bila-bila?”

“aku tak kata.. kau jujur jela dengan Nek Ngah. Lepastu aku mintak la tumpang sekejap. Tak dapat lama, sekejap jadi la.”

Reza makin bingung. Nak jujur tu la yang masalah tu. Karang Nek Ngah tanya kenapa bercerai, ha! Gagap aku nak jawab nanti! “kalau aku mintak tolong dekat kau?”

“tolong apa?”

Lama Reza merenung perempuan disebelahnya. “jangan bagitau Nek Ngah benda sebenar lagi. Berlakon jadi wife aku sikit hari lagi, boleh?”

“kenapa kau bercerai, Reza?”

Reza cuma diam. Mengelak untuk menjawab.

Erinne turut terdiam bila Reza takmau menjawab. Silap dia jugak pergi terjah benda peribadi. Ternampak kedai kasut disebelah, terus disinggah. Keadaan sepi. Tak ada lagi soal jawab seperti tadi.

Didalam kereta…..

“Reza, I’m sorry.” Erinne baru berani nak mintak maaf.

“takpe.”

Keadaan senyap lagi.

“hey, macam tak aci kan, kau tau nama aku, aku taktau pun nama kau.” Reza nak memeriahkan suasana.

“nama aku kan Norsiah.”

Hahahaha. Reza gelak panjang. Betul la lawak Nek Ngah aku.

Erinne pandang Reza disebelah yang tengah gelak meriah. Betul ke lelaki sebelah aku ni baru bercerai? Betul ke lelaki sebelah aku ni baru kahwin seminggu yang lepas? Banyak yang tak puas hati di benaknya. Dia nak tau sangat-sangat. Rasa ingin tau dia memang memuncak. Tapi nak buat Reza terdiam macam tadi, tak sanggup pulak. Takpelah. Lain hari aku tanya lagi.

******

“weh, aku nak menguatkuasakan satu peraturan ni.” Reza tiba-tiba bersuara didalam bilik.

Erinne dah kerut dahi. Macam polis pulak mamat ni. “apa dia?”

“diharamkan guna Bahasa Inggeris.”

Ha?? “sebab?”

“sebab aku taknak Nek Ngah kecik hati. Dia tak faham.”

“ececeh… Nek Ngah tak faham ke, kau yang tak faham?”

“pardon?” dan-dan je Reza tukar bahasa percakapan.

“haha. Ok.ok. kalau guna jugak?”

“kena denda.”

Ada pulak! “kau cakap tadi boleh?”

“ok! Kawasan nak speaking-skiping cuma dalam bilik ni sahaja.”

“kalau tak sengaja?”

“kena denda jugak!”

“kalau aku taktau perkataan tu dalam Bahasa Melayu?”

“guna bahasa isyarat.”

“mana reti!”

“nasiblah. Kau ni orang apa yang taktau perkataan dalam Bahasa Melayu?”

“arrr..contohnya macam…” mata Erinne meliar ke meja solek. “ha! Sunblock dalam BM apa?”

“translate jela. Apa susah.”

“takkan penghadang matahari kot?” Erinne bercekak pinggang. Kelakar gila la bunyi.

“krim pelindung matahari lah!” Reza menjawab. Sebenarnya dalam hati dah tergelak tak hingat! Penghadang matahari? Ingat penghadang jalanraya ke?

“oh. pakarnya. Kau pakar alih bahasa ke?”

“taklah. Aku anak Melayu sejati.. bukan macam orang tu~” Reza mengusik.

Haih mamat ni. Mulut dia tak boleh blah. “habis tu? Kau kerja apa Reza?”

“kerja apa?” Reza dah rebahkan badan diatas katil. Serius rindu tidur atas tilam!

“yelah. Kerjalah. Takkan dah tua-tua belajar lagi?” Erinne yang duduk di kerusi meja solek senyum mengusik.

“tolong sikit. Aku remaja apa.”

Pffffffh! Haha. Terhambur ketawa Erinne. “bapak remaja ada la kot. Cepatlah. Kau kerja apa.”

“aku tengah tak kerja.”

“penganggur? Patut la bercerai.” Erinne mulut lepas!!!!!!!!!

“aku tengah cuti panjang la. tanpa gaji.”

“berapa lama?”

“2 bulan.”

Gilaks!! “lamanya!” terbeliak mata Erinne.

“nak kasi rehat otak. Kalau kerja otak serabut pun tak guna.”

“frustrated?”

Reza bangun dan menyandar pada kepala katil. “agak la.”

Erinne berkira-kira. Nak tanya.. ke, taknak? Nak tanya ke…taknak. Nak tanya ke.. taknak? Nak tanya ke…

“nak tanya sebab aku bercerai ke?”

Huih! Reza bertanya macam la otak Erinne tu transparent dia boleh redah.

“errr.. tak..takdelah.. tak kisah.. nak cerita aku dengar. Taknak aku tak paksa..”

Reza tarik sengih. Baik je Erinne nak cover.

“malasla nak bukak cerita. Nanti bila-bila la aku bagitau.”

Erinne angguk. Dah tu jawapan tuan punya badan, takkan nak desak kot. “eh! Tak jawab lagi tadi. Kau kerja apa?”

“tekalah.”

“emmm… mesti bukan polis, askar, bomba.. sebab rambut kau panjang.”

Reza tergelak. Kalau tak sebab rambutnya panjang, takkanlah muka dia ni ada muka polis, askar. Bomba? Lagi tak masuk akal!

“cikgu pun mesti bukan.. pensyarah pun.. ah! Mesti kau tak kerja office kerajaan punya kan?”

Reza angguk.

“kerja swasta?”

Angguk lagi.

“tapi kau pakai Kancil. Engineer..doktor..lawyer..takkan pakai Kancil punya.” Erinne berkata sorang-sorang.

Reza tarik sengih. Teringat harta-bendanya yang ditinggalkan di KL. "aku kerja bilal aje."

“tipu!”

Haha. Reza sambung gelak. Soalan Erinne dibiar tergantung.

27 comments:

Cik Miza said...

hahaha..keje bilal leh minta cuti 2 bln ke??
huhuhuhu..
syok la cite ni..
eh aku org 1st ke komen ni??
huhuh

Miss Kira said...

nak agi..
lwk la..
musti reza ank org kya..

haikadove said...

hahahaa.. keja bilal pon boley minx cuti lame2 ke? besh larh cucuratap=D

MaY_LiN said...

alololo...
cumil nye..blakon jadi is3...
suke yea cik reza..
norsiah..norsiah..

cornetto_o.d.f said...

haiyoooo..
lawakla kak cucuratap..
0ho0h0h0h...
xsabar nk bace next n3...=)
r0swell???kih3...

liza_rose said...

alahai wess..
ak da fallin luv ngn story ni da..
cpt la smbungg..
unpredictable la story nih..
huhu..

leiden_holland said...

wah....bile nk sambung nih..
peminat setia citer2 awk nih..
yeah..smbung cepat2 eh..
chaiyok2!!

Anonymous said...

hahaha...
bestla cite nie...
cpt smbg ek...
x sbr nk bce lg...

misz nana said...

Bilal la sangat.. Hahaha..

FateN said...

ha amek ko kawen dgn bilal. haha~
lagi2....

Unknown said...

beshnyeeeeee!!! smbung lg..suke ah dorg ni..hehehe

eiDnuT said...

ngeeeeeeeeeeeeee..reza pndai wat lawak...akuh taw keja diek msti loaded gak..sja nk suspended kan c erinne nih

Anonymous said...

hahahha
keje bilal pun boleh minx cuti tanpa gaji 2 bln ke??
cepat sambung cucuratap..
gambate kudasai!!

keSENGALan teserlah.. said...

kandaa...
suke2..
akhirnye ko wat gak cite pasl kekampungan cm aku rekues arituh kan??
haha...
syg ko lebey la..
mwahhss....
cpt smbung.....

zarith said...

best lor,,
smbung2...

Anonymous said...

cepat sambung..
x sabor dh nih..

Anonymous said...

reza ni misteri betullah
biler la diorang nak jatuh hati ni..
cik cucur atap... cter ni best
letak n3 baru cepat2 tau
--missnina--

uyunadhwa said...

huhu..crite2 ko mmg bg aku sll trsenyum. sdgkn aku ssh nk senyum. credit to u la

comei said...

as usual cite mst comei hihih
nk lagi hehe

pinat said...

hahaha..
comey gile cite neh...
besh2..
da jatoh chenta da neh..

Anonymous said...

sweet ler cite nih..xsangka de gak kmpung sy bgn serai 2 temasuk lam cite nih..sukenye!!=)
cpt upload..

shahqax said...

sorg tue parkinson sorg lagi nausea
suka3X

cyah said...

haha best2

Bulanhijau said...

hahaha

best2

npe reza tu cerai ea??

smbg2

ceritaku MEMORIKU said...

kanda!!!!!!!!!!!!!
best gilew.
suke2
ahakzzz
-na'dz

:.vain.: said...

slaku cekgu english,aku nk btolkn 1 ayt.
i never be there ptot kne tuka jd i have never been there.

haha..jgn mara arr..

nailofargurlz said...

hahaha..lawak giler

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio