♡assalamualaikum


Friday, March 27, 2009

bidadara : another part [4]

“Nisa.. kita lunch sama jom?”

“puasa.”

“ek? Puasa ganti ek?”

“sukatila nak puasa apa pun.”

“haha. Eceh.. kantoi.”

“sibuk.”

“kita.. keluar kejap?”

“puasa la. tak larat.”

“halah…”

“nak sambung buat kerja ni..”

“yelah,yelah. Taknak keluar sudah.”

“ok then. Bye. Assalamualaikum.”

Nisa melepaskan ganggang telefon putih diatas mejanya. Abang Iz.. Abang Iz.. sekeping lagi Oreo disumbat kedalam mulut. Malas nak layan!

“woi!”

“selamat sejahtera keatas kamu juga.” Nisa sengih perli.

“heleh.. assalamualaikum.” Haris tersenyum sambil bersidai di cubicle Nisa.

“sengih..sengih.. nak apa?”

“Oreo satu?”

“tak malu!”

“haha.. alah.. kalau orang kata puasa, tapi makan di khalayak ramai lagi malu hape..”

“Haris! Takmo la curik dengar!”

“manede.. aku memang nak singah sini tadi. Terdengar la.”

“alasan.” Nisa mencebik.

“apsal guna phone ofis?”

“aku off handphone.”

“apsal kata puasa?”

“malas nak keluar lunch.”

“apsal tipu nak sambung buat kerja? Padahal elok je surf internet sambil gigit Oreo..”

“malas nak layan cik abang tu.”

“uuuuuuuhh~ gaduh dengan boyfriend…”

“aku single ok.”

“habis tu?”

Nisa tersenyap. Entah. Rasa cam malas nak layan Iz. Yelah, orang tu kan asik sibuk sebut nak kahwin.. dah dapat calon agaknya.

“Haris. Aku laparla. Jom makan.”

“tadi kata malas nak keluar…”

“aku rasa nak melantak puas-puas la pulak tiba-tiba. Kau nak teman ke takmo?”

“ok..ok.. jom..jom..”

“jom! Aku nak order satu periuk nasi.”

“perempuan.. kalau badmood, dahsyat betul!” Haris bercakap sendiri. Nisa dah melaju menghayun handbag kearah lif.

****************************

“Haris, lunch kita berapa jam?”

“herm.. 1 jam setengah.”

“sempat tak nak pergi klcc?”

“kau nak buat apa!” huih! Jauhnya nak carik seperiuk nasik..

“aku terasa nak makan tenpanyaki dengan lasagna dengan waffle with ice-cream..”

“huh?”

“serius dekat foodcourt klcc je yang boleh dapat semua sekali dengan rasa yang sedap, enak, mantap, hebat..”

“ok..ok. but aku rasa better kita naik LRT je. lagi cepat.”

“aku nak!!!!!!!!! Aku dah lama tak naik LRT.”

Haris dah pelik. Kata duduk KL. Tapi gaya macam minah kampung je.. dah la tinggal kat Kampung Bharu. Sekangkang kera je dengan stesen LRT.

Akhirnya, mereka sampai di klcc. Nisa terus menerpa ke meja untuk 2 orang bila mat salleh yang duduk di situ baru nak bangun. Adeii.. memang semangat abes la Nisa ni.

“Haris, kau jaga meja. Aku pergi beli dulu. okeh?”

Haris cuma angguk. Apa yang lelaki perlu buat bila perempuan bad mood? Kita ‘ye’ kan aje semua yang dia kata..

Selepas 45 minit, habis licin chicken tenpanyaki, mix fruit waffle with vanilla ice-cream topping, oh.. dan lasagna yang penuh dilimpahi cheese.. Cayalah Nisa!

Haris tergamam. Memang betul dia buat apa yang dia cakap.. bukan buat main perempuan nih..

“bukak puasa?”

Nisa yang sedang elok mengelap mulut dengan tisu jadi kaku. Macam kena pause sekejap. gulp!

Haris dah nak tersembur. Aiyak.. ni mesti lelaki yang kena tipu tadi. Last-last dia tergelak jugak. Tak tahan tengok reaksi Nisa!

“I’m I’zrael. And you are?” Iz menyapa lelaki dihadapannya.

“Haris. Colleague.”

“banyak makan?”

Nisa senyap lagi. Matanya memandang Haris. Taknak pandang orang yang tengah berdiri tu.

“oh.. lupa..lupa.. sorry. Puasa right? Mestila berbuka best-best..”

Nisa tahan geram. Sungguhla aku pantang dengan orang yang suka perli-perli nih. Nak cakap, cakap jela! Tak payah perli-perli!

“it’s sahur actually. I’ve to go.” Nisa terus mencapai handbag sambil memberi isyarat pada Haris.

Haris cuma senyap. Hal rumahtangga, baik kita jangan menyibuk. Hehe. Eh, Nisa nak pergi mana tu?
“Nisa! LRT dekat bawah la.. kau nak pergi mana?”

Nisa tersedar. Aah ek? Yang aku jalan terus ni kenapa? Nak shopping?

“what?” Iz terkejut. Frekuensi suara pun dah bertambah. Dia berdiri tegak memandang Nisa sambil tangan didalam poket slack.

“Nisa datang naik apa?” dia memberi soalan lagi sekali.

“naik LRT la. tak dengar ke? lunch time kan, jam!”

“no! jom, abang Iz hantar balik ofis.”

“taknaklah… orang ada kaki la..”

“ikut!”

“Haris? Takkan dia balik sorang?”

“err.. it’s okey. Aku ok je balik sorang pun.” Haris mencelah.

“Haris! Mana boleh! Kau datang dengan aku, balik dengan aku la!”

“amboi. Nak kemana-mana kena berdua pulak?” Iz memerli lagi.

“sukatila!”

“Nisa, better kau ikut this guy.. err.. I’zrael? Right? Haaa.. lepas kau settle semua baru kau balik ofis. Nanti aku cakap kat diorang kau lambat.”

“erm.. lagipun Nisa kan puasa.. baru lepas sahur.. tak penat nak jalan?” hamek kau! Sedas Iz bagi! Pedasnya ayat….

Nisa menjeling. Ada kawan tak boleh harap.. ada abang menyakitkan hati..

“ok guys. Ciao.” Haris terus berlalu menuruni escalator.

Tinggallah dua manusia yang sedang hangat membara. Macam ada tong gas yang terbakar dengan api menyala-nyala tinggi ditengah-tengah. Hangat! Hangat!

“come.” Iz mula bersuara.

Nisa tak bergerak.

“Nisa… please..”

Diam lagi.

“Nisa tau kan.. Abang Iz tak suka Nisa naik LRT..”

Buat bodoh.

“baby… please..?”

Arghhh!!! Sang pencinta wanita mengeluarkan hujah berkuasanya! Aku lah.. lemah betul kalau dah sampai part nih. Nisa menggumam sendiri. Akhirnya, dia bergerak jugak.

Iz tersenyum-senyum dibelakang Nisa. This is my 3-years-old baby girl…

****************************

Didalam Honda City biru….

Keadaan senyap sunyi. Nisa malas nak bercakap, Iz pulak taktau nak mula bukak mulut. Dua-dua diam.

Radio Hot fm terpasang dengan volume rendah. Tiba-tiba satu irama menarik telinga Nisa.


Tiada puisi atau lagu
Tiada potret tiada ragu
Yang dapat ku ilham seindah mu
Nyata kau satu dalam berjuta
Wahai jelita
Kau istimewa

“hey.. lagu Sunsilk.. your song..” Iz memanjangkan tangan menguatkan volume.

Walau ku kembara sedunia
Walau ketemu ramai wanita
Nyata kau tiada tandingannya
Seikhlas hati aku menyinta
Kau istimewa
Teristimewa

Dan Iz pun terikut nyanyi sama…

Daku berikrar wahai maharaniku
Bina mahligai syahdu
Hanya engkau dan aku
Di situ

Nisa sengih. Entah kat sape la Abang Iz berangan.. nyanyi sikit punya bersungguh..

Tiada impian atau fantasi
Tiada rasa lebih berseri
Semekar murni hati mu sayang
Siang dan malam aku terbayang
Kau istimewa buat ku tenang

Suara Indigo kembali memonopoli ruang.. sedap je dengar..

Istimewa….
Hai… istimewa
Siang malam ku terbayang
Kau istimewa
Daku berikrar wahai maharaniku
Bina mahligai syahdu
Kita berbulan madu
Di situ
Ingin ku bawa kau ke awanan

Ingin memadu kasih asmara
Sepanjang hayatku curahkan cinta
Sebenar-benar ucapan kata
Kau istimewa
Oh percayalah
Ku perlu cinta dari wanita nan istimewa
Beri ku cintamu nan istimewa

“halah.. habis dah..” Nisa bersuara perlahan.

“dengar pun suara dia.”

Nisa menjeling kanan. Ada-ada je.. “anyway, it’s ‘Istimewa’, not ‘lagu Sunsilk’ la.”

“nope. It’s ‘lagu Nisa’.”

Heleh, konon. Ntah-ntah ‘lagu awek-aku-slash-future-wife’..menyampah!!.. Nisa berkira dalam hati. Mencebik.

“Nisa.. kalau Nisa nak kahwin kan,Nisa nak kahwin kat mana?”

Dah start dah topik kahwin dia.. lately ni, suka sangat cakap pasal kahwin! Tak senang hati betul la. “ntah.” Sepatah je jawab Nisa.

“kalau Abang Iz kan, Abang Iz nak kahwin dekat hotel.. tak payah sepah-sepah rumah. Parents pun tak penat. Selesa, makanan sedap. Decoration superb. Abang Iz pernah pergi wedding dekat Shangri-La tau, not bad la. capacity sampai 1800 dalam dia punya grand ballroom. tapi kalau Palace of The Golden Horses, dia punya golden suite, fuuuuuhhh…”

“hmm..”

“takkan Nisa tak pernah fikir nak kahwin dekat mana?”

“ntah.”

“takkanlah.. cuba fikir.”

“pejabat kadi kot.”

“huish!!!!! Macam orang kena tangkap basah je!”

“apapejelah.”

“hmm.. kalau baju? mesti nak designer collection kan..?”

“jeans bundle pun boleh je.” Nisa muka selamba. Aku malas la nak jawab!

“eeeeh. Terukla Nisa nih. Gila malang la siapa kahwin dengan Nisa..haha.”

“Abang Iz dulik hape, bukan Abang Iz yang nak kena kahwin dengan Nisa!” dan dia terus mengunci mulut.

Iz? Tergamam beberapa saat.

33 comments:

haikadove said...

hahahaa.. nisa jeles! yeay~!!=D

p.i.n.a.t said...

nisa jeles...lalalal~

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhhhhhhhhhh.
marah nampak bhahahaha.
suke ayat nie “baby… please..?”
huhu.
cucuratap.sambung cepat.
xsabar,
he3
-na'dz

tzaraz said...

waaa....aku tak tahan la bila Iz panggil Nisa 'baby'...lenguh pipi....haha..
kan dah agak...mesti Nisa jeles nye...
terus terang je la Iz....

andaluciacheesecake said...

ahaha..
lawakla nisa jeles..
pompuan klu da emo,makan byk gile..!
leh lak sahur..lawak tol..

khad said...

aku sukaaaaa izraellllllllllllllllllllll...ngaaaaaaaaaaaaaaahahahaha~

Anonymous said...

yea..suke2..hehehe

Miss Kira said...

nak lg...
bila depa nak kawin ni..
hehehe

~zuLaiFaH~bUdaK CuEk@! said...

hu.h..uuu........

mmg sweet..

iz mmg pencinta wanita!

mia arisya said...

haha...nisa salah faham rupenye...
+ jeles...
suka2...sweeet...

aqilah said...

akak suka sangat dgn watak iz............. chaiyok!

Aya-chan said...

eceh..
masing2 main tarik tali nmpk..
da ske sm ske pun x nk ngaku g..
hehehe..

Ayu Firhan said...

hehehe..
sweet gler r iz tuh..
nisa pun chomey jer..
mmg seswai r dorg b'2..

Anonymous said...

wakakakaka...
gelak guling2 aku..
adoyai..
slumber but bermakna..
i like..
smbg lg cik cucuratap oi..
lagu pn sume besh2..
masuk ngn jiwa raga aku..haha
2 thumbs up utk cucratap ^_^

-che na-

Anonymous said...

thanks cucuratap...
sweet sangat iz dgn nisa...
iz suka kongkong, sepadan la dgn nisa yg suka memberontak...hahahahaha(gelak jahat)
tapi lagi suka uncle long n his wife..hihi
~sakina~

adek said...

hehehhe..
nisa jeles..

smbg2

Izan Izanis said...

adoiyaiii...men tarik tali plak..ala izrael ckp jer la terus terang...ksian kt nisa,,,,dah thap bengang dah tu..tp xmo ngaku ..walah...paper la diorang ni...beshhhhnyer lasagna ngn cheese td..kecur air liur gua beb...

MaY_LiN said...

ala..
haaa kan da sentap!
tu la..ckp lg..
takot sgt la iz ni..
go!go!go!

atiQah said...

suka part ni....sweet sgt...

awat laa iz kayu sgt..haha..

but the 'kayu' make tiz story sweet...

gud luck cucuratap...

gila+slumber+menggong+sempoi=cucuratap....

~~~lalalala~~besh2....lagi2

misz nana said...

“baby… please..?”

2 patah perkataan ni je dah wat nisa cair..
hahaha.. orang yg tulis komen ni pun cair gak sbnrnya.. tetiba tercair sama.. hehehe..

kiddo said...

ala napela nisa nie lmbt sgt..
xkn xtau yg iz 2 ske kt die kot..
haish..sian kt iz..

hehehe..best..nk lg..

Aidanna said...

best2..
smbung ag..

nurhakim said...

best gler part nie...
ktwa srng dpan pc nie..
nsib baik xde yg prsan...hihiiii
sweet je nisa ngn iz 2...
hope ending nisa kwen ngn iz..
n kasi gmpaq skt tau cucuratap...hihii

keSENGALan teserlah.. said...

muehehee...
kalo aku ckp kt ko an kakacucu,,
aku xckp 'baby..please..'
aku ckp 'makcik..please..'
hahahaa..oke x?
muehheee..

iz nieh ader agenda tersembunyi nieh..
mesty dye nk wat surprise kat nisa..

comei said...

ngeh3~
s0meone jeles rite now hahaha
nisa..nisa.. lawak r die hihihi
iz sempoi yeahhh nexttt

syud said...

izrael comel! fallen in love with 'him' laa! hahaha! and the best part is muka dia macam ikuta toma! grrr ;DD

Anonymous said...

aku rs cam pelik sikit sbb rasanya iz suka kt nisrin dulu..pastu leh pulak suka kat nisa...tp dunia cinta ni xleh kira jugak,xdpt kakak adik pun ok la kot..

inkdakwat said...

salam..cucu..cepat sambung..dah rindu bangat sama nisa and izzzzz ni...nisrin dan uncle long jugak!!!!!!

mardya ramlee said...

lorhhh...dorg ni blom declare lg ker???

Anonymous said...

hmmmph...xnampak lirik lagu 2..nape wat kale kuning?juling mata nih..potong je..

miya said...

nape lgu kaler kuning??baru je nak tgk lyric dyer...alaaaaaaaaaa

Anonymous said...

lagu-awek-aku-slash-future-wife..
buahahaha..lwak btol..

>ily<

Anonymous said...

cucuratap : aku memang minat gile baca blog kau ni..

tapi..lagu kaler kuning le..tak nampak.silau..

kalau ade mase,editlah balik..i'm sure,aku dtg balik,baca semua cerita ni balik :)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio