♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, March 10, 2009

behind the scene : bidadara

Hype! Assalamualaikum.

Firstly, aku nak kata… aku lega!! Muahaha.. BIDADARA sudah habis.. the end, tamat. BIDADARA ni mende yang paling banyak la kot aku taip. Panjang… huh. Aku tak biasa buat panjang2 nih, asik nak cepat abes je.

Untuk contengan aku kali ni, aku ingat nak kasi banyak kisah sket, compared to CERITA MEREKA. Aku try.. nak masukkan emotion yg macam2, tapi tatau jadik ke tak. Heh.
Bagi aku, menconteng BIDADARA ni tak senang. Sungguh. Tu yang kadang ambik masa nak post. Sebab semua ni baru bagi aku. mungkin otak aku ni sesuai buat pasal budak skolah je kot. Haha. Tataula~

Aku tau, BIDADARA sangatla cikai, simple. Aku nak, segala apa yang ada kat sini.. jadi tempat aku nak luaskan otak, bukan buat semak. No antagonis, no rosak-akhlak-rosak-adab thingy here. Semua tu tak sedap didengar, bila tak sedap didengar, tak sedap untuk diceritakan. I know la… tak realistic. But, anggap jela ni sebagai hiburan. Macam korang dengar lagu..korang dengar, korang suka, korang tinggal. Simple.

Aku tak hebat cam Hlovate, Rnysa and others writers yang sangat memberi input. Lack of knowledge, that’s me. Aku jugak tak sehebat Aisya Sofea and Damya Hanna yang boleh buat kita macam ‘pijak atas awan’ bila membaca. Janganlah compare aku dengan mereka-mereka ini. Sorry, my weakness. I admit.

Macam aku dah kata tadi, anggap apa yang kat sini sebagai hiburan. Aku sendiri tak baik mana yang nak mengajar orang. Bagi aku, pengalaman hidup tu tak perlu diajar, kita kena alami sendiri. Just follow the flow.. and take hukum hakam Allah as the rules.

And, aku tau yang readers kat sini ramai under age. Heh. Thanks. Ramai jugak panggil aku ‘akak’. S’okey.. never mind. Nak ber aku-kau pun aku takde nak marahnye. But please,please,please… semua yang ade kat sini, contengan aku semata-mata. Korang still in ‘grow up’ process. Takut jugak aku kot ade yang berangan kaw-kaw sampai nak tunggu ‘Uncle Long’ korang muncul. To ma’ dear sisters sekalian.. angan-angan bukan bodoh. BUT, hidup kita bukan untuk angan-angan indah yang kita cipta. Okeh? And now cik atap is so realistic. Haha. Papejela~

And to my big sistas, akak-akak yang maen curik bace time ofis hour.. haha. Juga yang sama-sama tengah perah otak menuntut ilmu cam aku. Thanks. Harap-harap, apa yang aku conteng kat cucuratap nih boleh ringankan otak anda. Serius, aku takde tujuan lain untuk menaip selain daripada untuk berhibur.

aku puas bila aku taip, korang suka baca, aku happy baca comments. That’s it. Memang itu sahaja. Kalau orang lain boleh clubbing, main bowling.. aku pulak ade cara sendiri untuk entertaint ma’self. Heh. Tak salah kan..asalkan, jangan sampai melalaikan. Tak baik tu. Jangan buat. Never.

Tapi mungkin jugak ade la sikit mende yang korang boleh belajar dari BIDADARA. I mean, takdelah zero sangat BIDADARA tu. Sayang ur family no matter what. No pegang-pegang wit ur bf. Haram kan.. dah tak boleh di-debate ke hape. Remember that.

Title ni ‘behind the scene’ tapi aku melalut banyak lak. Heh. Ok.. ade banyak silap sebenanye. Kalau korang perasan laa..
1) Timeline. Huh.. ni memang masalah Negara. Selalu je lari. Tak logic sikit la, masa Iz terjumpa Nisa dlm LRT tu, konon-konon a month b4 spm. But, dlm mase tu sempat je launch projek la hape la.. haha. Cam lame lak sebulan tu jadiknye. Sorry. Aku bukan budak kaki engine kat u. ni kalau budak civil ke bace ni sure kena hentam. Heh.
2) Language. Ammmaaaa…… ni lagi la masalah. Kadang-kadang aku rasa ayat yang aku buat tu aku sorang je paham. Dush!! Nvm, next time aku cek btol2.
3) Watak tak berkembang. Ni tak boleh kata apa. Dah kata, aku ni tak suka buat cte panjang2. Maka, watak yg sipi-sipi tu mesti cam tergantung jek jadik. Aaaaaa~ sian mereka-mereka itu.
4) Location. Haha.. venue asik area KL-Klang Valley. Nampak sangat la aku rindu rumah.. nak balik! Ngade lak, dah besar panjang nak homesick lagi. Heh. Nvm, later kalau aku banyak duit, banyak masa, aku buat cuti-cuti Malaysia. Huh~ ntah bila la tu….
5) Event yang tak logic. Ade ke orang nak susun bunga kat tasik? And, even aku pun taktau cara nak tulis atas air. Pakai susu ke hape? Ke ade pen khas? Haha.. no idea lor. Anggap jela logic. Nama pun hiburan kan? Duh~

Sorry. My weakness. Maaf..maaf..maaf…

In the making BIDADARA jugak aku banyak bertanya. Yelah, dah buat benda yang kita taktau, mestilah bertanya. Abah aku hampir gelak terguling bila aku tanya, “bah, penjara sungai buluh ada lagi ke?”. dan akOo jugak jadik mangasa bila aku asik tanya, “macam mana adult nak mintak couple?” and sampai kesudah dia tak bagi jawapan. Haha.

Oh ye, pasal ending part tuh. Mungkin tak ramai yang boleh bayang berada dekat tingkat atas bangunan tak siap lagi. Aku pernah, and siyes aku cakap, memang tersenyap 2-3 saat. Angin sangat kuat, tangki air bangunan seblah-seblah separas kepala kita je. nampak kete sume macam kete mainan. Taklah secantik pemandangan pantai or Niagara, tapi indah la orang kate. =p tapi jangan korg redah pegi site pulak lepas ni, mau kene kejar dgn site manager tu karang. Heh. ade jugak yang tak puas ati, sebab kata pendek sangat endingnya. Ape yang aku boleh kata, maaf~ sungguh..

BIDADARA ni kasi banyak jugak la impact kat aku. Aku belajar macam –macam. And bak kata May_Lin, “mesti atas kepala cucuratap dah penuh tweety”. Ya rite…. Memang pun! Jenuh wey aku memikir nak buat scene cheesy tuh.. dan selalunya, entry yang aku suka, readers takdela suka sangat, but kalau entry yang aku rase kureng, readers suke pulak. Heh. Mungkin sebab aku sendiri yang conteng, jadik tak suka. Papejela~

Time BIDADARA ni jugak jumlah followers naek, arkib pun makin panjang. Angka bukan the thing yang aku consider. yang penting, ada orang yang suka nak baca. Mekaseh..mekaseh..mekaseh.. and kalau ada name yang tertinggal, tak masuk arkib, sorry..please claim kat aku. it’s ur right.

Banyaknye aku cakap. Maybe cik atap kena buat blog khas untuk dia becakap kot..haha. Nvm. Yang penting, aku happy. Korang happy. Oh ye, mekaseh atas komen korang yang mantap tuh! Maaf kalau kadang-kadang aku lambat moderate. Kalau korang sengih-sengih time bace, aku pulak sengih-sengih time moderate comments. Haha.. lawak gle mule-mule tuh. Bleh plak ade yang nak Nisrin ngan Iz.. then yang len pun ape lagi, men bangkang-bangkang. Adeh.. siyes lawak. Sorry Tzaraz.. haha. Next time, kalau aku rajin nak conteng kat sini lagi, aku kasi can kasi hero yang ko nak ye? Heh.

And, aku suka la nak remind lagi sekali. Ini cuma hiburan. Conteng pun cikai-cikai je.

Kay la. lastly, two words.
SORRY and THANKS.

*entry rojak. Haha.. sorry. Kalau tak paham, skip je. =) oh ye, enjoy the BIDADARA : ANOTHER PART.

12 comments:

Hafia Hana said...

hu..hu...

x sbr nk tgu sambungannyer...

cpt ckit ehh!

tzaraz said...

hahaha...aku gak la ek yg beriya2 nak Nisrin ngan Iz tu...
bukan apa..aku suka je cara kau mewatak kan Iz tu..bagi aku..dia very manly, gentleman lagi...haha

apa pun...congrats! Bidadara mmg best!...

Ai said...

paham jew... hehe.. (PEACE.. ;p )

Anonymous said...

haha
congrats coz da bejaya abehkn citer ni
mmg besh thp dewa
mmg jd bhn utk releasekn tensen la ngadap buku
hohoho
waiting 4 ur next story
xkesah cerpen or novel
sume pn layan..zas!!~~
congrots again ^_^

-che na-

*p/s:cinta antara kita ni lgu cinta aku dowh..wakaka

ceritaku MEMORIKU said...

paham jerw.
he3
xsabor nk bace BIDADARA : ANOTHER PART.
smbung2
he3
mmg senyum jerw bace citer bidadara nie.
hikhik
-na'dz

Anonymous said...

jeng jeng jeng
ala yg cikai tu la wat eden ni ha dh jd hard-fan die thp xingat ni hihihi
sng cite tulisan yg sempoi
xperlu madah2 yg begitu puitis la
leh wat org len terpikat
yg bguihnya wlu kdg2 nmpk cm xlogik aje
tapi u make it real in d l0ve things

so xkisahla
jnj ttp beshhhhhh hihihi =)

nana_yoong said...

SAYE PEMBACE YG BUKAN UNDER AGE YEA. HEHHE

Unknown said...

hahahahah...lawak lak bce luahan ati cucuratap..btw..i think ur story ni sgt2 la swit..rse cm nk tggu jgk org cm luth..(dh x under age..bleh ah nk tggu..tpm ada ke? hehehehe)

u said yg part cheesy 2 myb org x ske sgt..tp sy ske!! lg2 time yg luth pjuk nisrin n nisrin nk luah feeling die..gle swit dat part!! 2 la part yg plg sy ske..huhuhuhu

actually cite gni lg bgs sbnrnye..rngan..x de ah semak2 kpale..sng nk phm..swit n simple kate aku..hahahaaha..

smbung eh cite bidadara 2..buatkn bidadara utk nisa lak..huhuhuhu..we'll b waiting..=)

.:me insan biasa:. said...

sokong CikdiDa..
cerita ni tak perlu nk pikir banyak2..
yg logik ka tak logik ka asal ia tak menyimpang terus..
tp banyak part dlm citer ni buat tersenyum sorang2..
member sblh pn dah tgk lain macam..
hehehe...
kalu minat cucuratap menulis..
kaen plak suka membaca..hehe..

misz nana said...

setuju ngan nana yoong.. hahaha..

Aku said...

hoho..org x penah comment kat kamu.
tp siyes, org hard fan contengan2 kamu.
Memang best.
For me, kalo nk compare dgn Aisya Sofea pon, I think ur novel is better.
Ringan,menarik, comei , sweet dan tersangat comei.
Novel itu hiburan. Dan hiburan mestilah something yg bole wat kita relax, right?
N pmilihan lagu utk novel sgt brtepatan.
mm..
ape lg eh..
utk bidadara another part..
do ur best eh..sbb slalunye kalo secnd2 part nih, byk yg slack. so, ganbattene.


Ps- nanti kalo ade org tanye, siapa novelis faveret kamu. sy akan jwb.. cik Cucur Atap



thanx 4 the superb contengan

Ros'Z said...

Salam Cik cucuratap...
Alamak macam ketinggalan ketapi jer aku ni...Nampak sgt baru terserempak ngan blog u ni n terjatuh chenta plak..hehe takpa la janji aku nak luahkan gak..wpun lambat suker...suker...suker sgt kat ur writing style...sungguh sempoi n tidak memenat kan kapla tp memenatkan urat2 kat muka n urat2 kat perut...CucurAtap x nak publishkan ke? Sy nak wat koleksi utk time otak penat..then baca story u..for sure pastu aku tido dlm senyum

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio