♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, December 2, 2008

cerita mereka ~1~

“yo!” Ad melambai tangan pada kawannya, Aree.


“yo Ad..” Aree terus menarik kerusi di depan Adha.


“lambat memanjang kau ni.. pehal?” Rai pulak menanya.


“flight delay..” Aree jawab sengeh. Fries Ad dicurinye sebatang.


“flight tengkorak kau!” Haq melibas belakang kepala Aree dengan Cleo Rai.


“sakit siot! Nak libas kasi slow la Haq.. aku ade kes polis ngan sorang mamat tadi..” Rai, Ad, Haq dan Vid di meja McD tu terlongo beberapa saat. Macam nak tembus mata Aree mereka tenung.


“kau Aree.. nak auta kasi real la..” Vid yang dari tadi senyap mula bersuara.


“btol la… tadi time kuar dari ktm, aku tarik beg orang depan aku.. dah orang kat blakang sesak nak kuar, tolak-tolak aku.. seb baek tak tersembam je. Nak dijadikan cerita.. ade satu batch kat beg die pon tertanggal.. sebab aku ganas sangat kot. Pastu yang lagi best, batch dia tu jatuh kat rail ktm..”


“maka?” Ad celah.


“maka, secara percuma aku telah dimaki hamun oleh manusia itu. Dia kate, tu batch limited edition and ade sign Bon Jovi.” Aree jawab selamba.


“gila!!!” Ad, Haq dan Vid jerit serentak.


“jap.. hikayat tak habis agi ni.. tengah dia maki aku, tangan die yang tengah digawang-gawangkan tu, tecepuk muke sorang amoi ni..aku rase amoi ni exec or something la kot sbb die pakai blazer.. brooch kat blazer die tecabut pastu kene pijak. Ngamuk sakan la amoi tu kat situ.. die takmo bising2, trus kuakan wallet hulur RM200 kat amoi tu. Amoi tu pon senyap then blah.. pastu die pandang muke aku cam nak makan. Seram seh! Die pon gi jenguk kat rail tadi.. make, aku yg bijak lagi pandai ni amek kesempatan cabut. Hehe.. sekian” panjang lebar Aree meng-explain dekat kawan dia.


“huh.. kau ni..” Vid mengomel sambil geleng-geleng kepala. Ni la Aree, die tak pandai carik pasal, tp pasal yg slalu carik dia. Tapi naseb baek la otak dia tu bijak, telepas jek slalu..


“we… cop! Bon Jovi tu sape?” Rai buat muke innocent. Pap! Diorang sume tepuk dahi..


“Rai.. kenape la kitorang boleh terkawan ngan ko arr?” Haq pandang Rai sinis sambil gigit straw.


“Linkin Park, Fall Out Boy ko knal tak Rai?” Ad pulak tanya.


“tu menghina aku tu.. knal la!” Rai tarik muka.


“we lapa arr..” Aree yang memang tak makan dari tadi merungut.


“lor.. gi la beli” Ad jawab selamba.


“malas la.. jap agi. Sementara ni, lapis perut ngan fries korang dulu..” Aree sengih sambil angkat kening. Dah duduk kat meja tingkat atas McD ni mmg malas nak turun beli kat bawah nun. Lagipon McD Midvalley ni tak penah nye lengang. Padat memanjang.


Sementara tu, si Rai tengah galak mengusha. Kepala die tegak je pandang ke depan. Padahal depan dia bukan ade sape duduk. Aku depan Ad, Haq depan Vid. Ad siku sikit lengan Rai.


“view indah ape yg ko khusyuk tengok?” Ad sebok tanye.


“tu..tu.. yang baru naek kat tangge tadi.. tu.. yg ngah jalan gi meja tepi skali..” Rai muncung-muncungkan bibir dia kedepan. Meja mereka yang terletak di belakang skali memudahkan mereka untuk tengok semua meja. Semua berpaling pada meja depan, tepi sekali.


“gosh!!!!!!” Aree bersuara rendah. Macam nampak malapetaka je gaye.


“cool dowh…” Rai kasi komen merujuk kat laki yang ktorang usha dari tadi. Payah… payah Aree… Aree dah kerut muke. Belum sempat dia kalih muke,mata lelaki tadi dah terpandang tepat dekat mukanya.


“habeh la aku..” Aree berkate dalam hati. Aree kalih pandang pada Ad. Buat gaye tak tau.
“die datang sini seh.. fuuuhhhh” ayat Rai tu memang boleh sedut sume darah aku kua dari badan. Maaaaaaaaaaa….


“kau!” tiba2. Lelaki tadi bersuara tegas sambil menujukan jari telunjuknya pada Aree.
Aree kalih pada muka lelaki itu. Dia telan air liur. Dahi dah kerut. Cuak!


“aku btol2 mintak maap.. aku tak sengaje! Kalau boleh ambik balik, memang aku terjun je kat rail tu ambik balik.. aku memang tak tau nak ganti macam mane..” Aree jawab dalam cuak.


“senang je cakap kan? Dah la batch kesayangan aku jatuh, duit aku melayang RM200, pastu kau senang2 je lari.. mintak maap pon tak!” lelaki tu cakap nada rendah-tegas-aura berapi. Huuuhhhh..


“tapi tadi, baru tadi kan, aku da mintak maap?” konon defend diri la tuh Aree.


“ni phone kau ke?” laki tu tunjuk kat phone nokia 6600 slide Aree atas meja.


“aah..” perlahan Aree jawab. Pe dia nak buat?


“ko sayang phone ni kan?”


“aah..”


“kalau aku lepas tangan aku camne ko rase?” laki tu pegang phone Aree dan tangannya dikeluarkan pada palang penghadang tingkat atas McD itu.


Gosh!!! Mau teburai phone aku kalu jatuh kat tingkat bawah.. Aree dah tak terkata apa. Memang sipi je. Silap sikit memang innalillah phone aku tuh.. Ad, Vid, Haq ngan Rai da ternganga.


“hmm?” laki tu gertak aku lagi. Kening die terangkat sebelah. Ish!


“ok..ok.. ko nak aku buat ape? Alih tangan kau tu dulu.. bahaya we..” Aree da tegagap-gagap.


“ni aku belom lepas lagi.. ko da cuak lebih. Kalu phone kau ni kene gelek ngan ktm mcm batch aku?”


“we.. lek ar.. ok,ok.. aku da tau pe kau rase.. boleh kte setel skang? Kau bgtau aku, mane boleh beli balik batch tu.. nak aku ganti Rm200 tu pon boleh.. tp, kene tunggu lame sket arr.. aku bukan anak tokey minyak.”


“ngarut pe.. mane nk carik sign Bon Jovi tu.. kalau ade jual kat kedai, takde aku buang mase ngamuk kat kau mcm ni.”


“dah tu? Aku nak ambik balik, dah hancur, nak ganti, takde jual! Aku mintak maap, ko tak accept!”


Ade pulak budak-budak tiba2 maen kejar2 kat McD ni.. pehal keliling meja kitorang lak ni.. kacau btol! Orang tengah gaduh ni! Cop! Jangan la telanggar laki budiman yang tgh pegang handphone aku tuh.. oh no… no…no… no!!!!!!!!!!


Geng aku 4 ekor tuh da bangun menjenguk ke bawah. Orang yang duduk dan tengah order kat bawah pon jakun kerumun kat objek jatuh kelepek tadi. Aku rase da mcm nak pitam. Aku pandang lelaki tadi sambil buat muka tak beriak. Pe aku rase skang? Ntah! Tak boleh pikir!


Owwwwwwwww my! Arel!! Ko da buat silap besar Rel… Sirius! Aku nak gertak je tadi! Sebab aku geram sangat! Sekuman pon takde niat nak hancur-leburkan phone pompuan ni.. padan muke ko Rel.. padan muke. Arel balas pandang muke pompuan depannye. Asal muke dia cam takde perasaan? Kosong! Gasak kau la Arel…


“err.. aku btol nak gertak kau je tadi!” tak sempat Arel nak sambung ayat, pompuan tu da berlari turun tangga dan ambik phone dia yang berkecai tu. Dan terus blah! Cane ni?


“kau.. nak gertak anak orang agak2 arr..” Vid bersuara hambar.


“dia tak sengaje pon nak carik pasal ngan kau. Skang? Ape da jadi?” Rai pulak menempelak.


“aku btol sorry..jap.. err.. boleh kasi phone number kawan korang tu?” Arel buat muke menyesal.


“phone die da hancur kau buat! Nak telepon kemende nye!” Ad da mule hangin. Mereka berempat mula gerak tinggalkan meja. Baek pegi carik Aree!


“hold on.. kejap.. number rumah?” Arel still tak putus asa.


“kau nak ganti balik phone dia kalau aku kasi? 1st time dalam idop Aree die pakai phone mahal tau? Tu pon, bertahun die tunggu. Aku tau batch Bon Jovi kau kene gelek, tapi hancurkan phone anak orang suke2 mcm gaye kau tu tadi, memang tak boleh maap kau tau tak?” Haq kasi ceramah panjang.


Mereka berempat berlalu. Sengaja Vid melanggar bahu Arel. Carik pasal sangat! Tiba2 Rai patah balik ke arah Arel..


“78344387”


“huh?”


“phone rumah Aree la.. ngong!” dan Rai kembali berlari pada Haq, Vid dan Ad.

14 comments:

fan aqilah said...

boleh jelaskan tak apa jenis cerita ni?

cucuratap said...

err..
setting die skul..
pasal secondary-skul life..
hehe..

aqilah said...

bestlah cite bdadara ni. akak suka sgt. teruskan!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

best cter nie..
sambung lagi..

khairunisya said...

ceh...bengang2 pun smpat lg si rai tu bg no aree kt arel...coolio

aishah said...

salam..saya ada tgk satu blog..http://cintanovelku.blogspot.com/
tapi dia baru manage blog tu..ada satu novel kat situ..kalau nak ambil la nama blog tu.

bidadari cinta said...

blh thn gak citer ni..

dairy_cadbury puteri said...

peerrrghhhhhhhhh... grm gler sku dgn laki gni. pntg aku..

nailofargurlz said...

best r citer nih..

`lovely_chubby` said...

semua cerpen dah bacer....
the best one is azam dan azhar...
tapi semua best.... keep it up... wat lg tau....
suke bacer cerite orang sbb bley wat rujukan .. kita budah baru belajar...

cucuopahatok said...

ramai komen kat ending cite.
sy nak komen kat first mulenye cte nie.
so creative. suke gaye selamber cucuratap.
kekalkn ur way of writing k! =)
suke cite pasal skola. teringat memory lame ^_^

Anonymous said...

x ske r ak,nme2 lam cter ni..
ble bce rse cam trsekat jer kat ank tekak...
line flow x clear jer...(@_@")

eyra said...

ermm...ajar la eyra wat cite....ehehe...kite baru blajar...

Deleted said...

hee , ada gaya mcm hlovate (:

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio